Полански

Полша окончателно отказа да есктрадира Роман Полански в САЩ

Върховният съд на Полша отхвърли касационния протест, оспорващ постановление за отказ за екстрадиция на известния кинорежисьор от полски произход Роман Полански в САЩ.

Полански е осъден за педофилия

82-годишнят режисьор е в списъка на издирваните от Интерпол лица от 1977 година. Тогава съд в Лос Анджелис го признава задочно за виновен в сексуално посегателство срещу непълнолетна. През септември 2009 година Полански, който има полско и френско гражданство, беше задържан в Швейцария въз основа на съдебна заповед, издадена в САЩ. Режисьорът беше освободен под гаранция и в продължение на 10 месеца беше с мярка за неотклонение „домашен арест” в имението си в планинския курорт Гщаад.

Roman Polanski in court over US extradition requestПрез юли 2010 година швейцарските власти отказаха да го екстрадират в САЩ и отмениха мярката за неотклонение. Тогава Полански напусна Швейцария и замина за Франция.

Полша: Изтекла е давността на присъдата

През октомври миналата година Полански беше задържан в Полша, където беше пристигнал за снимки на нов филм. По искане на САЩ започна дело за предаването му на американските власти по обвиненията отпреди 40 години.

Окръжният съд в Краков обаче отказа екстрадицията на Полански като се позова на давностен срок, на предишни дела и на опасност от нарушаване на правата и свободите на режисьора в САЩ.

- реклама -