Полша налага глоба за 40 млн. евро на френска компания за „Северен поток-2“

Антимонополният орган на Полша наложи глоба в размер на 40 милиона евро на френска компания, участваща в изграждането на противоречивия газопровод „Северен поток-2“, който трябва да удвои доставките на руски газ за Германия през Балтийско море.

Полската антимонополна служба UOKiK заяви, че глобява „Engie Energy“ за това, че „многократно отказва, без никакво правно основание“ да предостави информация за финансирането на тръбопровода по текущото й антитръстово дело.

„Данните са необходими за продължаващите антитръстови производства, в които проверяваме дали „Engie Energ“ и пет други образувания са създали съвместно предприятие без наше съгласие“, заяви шефът на UOKiK.

„Engie“ е френска компания, която е част от консорциума „Северен поток-2“, който включва руския газов гигант „Газпром“ заедно с OMV, Shell, Uniper и Wintershal.

UOKiK предупреди през 2016 г., че ако бъде изграден, Северен поток-2 може да попречи на конкуренцията и тзатова отказа да одобри консорциума, припомня АФП.

Тогава UOKiK започна антимонополна процедура срещу консорциума, стартирала миналата година.

Вицепрезидентът на UOKiK Михал Холекса заяви в изявление днес, че 172 милиона злоти (40 милиона евро, 44,5 милиона долара) глоба са наложени на „Engie Energy Management Holding Switzerland AG“.

Полша, Украйна, балтийските държави и САЩ яростно се противопоставят на „Северен поток-2“, опасявайки се, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руските енергийни доставки, които Москва може да използва за оказване на политически натиск.

Противоречивата многомилиардна енергийна връзка между Русия и Германия трябва да тече под Балтийско море и ще удвои руските доставки на газ до Германия, най-голямата икономика на ЕС.

Планира се „Северен поток-2“ да влезе в експлоатация до седмици.

- реклама -