бюджет

Полша и Унгария се съгласиха да деблокират бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от COVID-19

Полша и Унгария постигнаха споразумение с Германия, председателстваща Съвета на ЕС, да отменят ветото си върху одобрението на седемгодишния бюджетен план на ЕС за 2021-2027 г. на стойност 1,07 трилиона евро и на Фонда за възстановяване на ЕС за 750 милиарда евро.

Това бе съобщено от Блумбърг.

Премиерите на Полша и Унгария/сн. БГНЕС

Сега това споразумение трябва да бъде представено на лидерите на останалите държави от ЕС за одобрение на срещата на върха в Брюксел на 10-11 декември.

Постигнатият компромис ще сложи край на конфликта, в който Будапеща и Варшава заплашват да наложат вето на фонда на ЕС за помощ в пандемията в размер на 750 милиарда евро и бюджета за 2021-2027 г. поради възражения срещу обвързването на условия за върховенство на закона към паричните средства.

Полският вицепремиер Ярослав Говин заяви, че е постигнато споразумение с Германия, която е ротационен председател на ЕС, което сега ще бъде представено на останалата част от блока. Сделката може да бъде финализирана до края на двудневната среща на върха в петък на европейските лидери в Брюксел, каза той.

„Засега имаме споразумение между Варшава, Будапеща и Берлин“, каза Говин. „Вярвам, че това споразумение ще включва и 24-те останали европейски столици.“

Сделката беше потвърдена от унгарски служител, запознат с хода на преговорите, поискал да остане анонимен.

- реклама -