председател на ЕК

Полша и Чехия с нови кандидатури за поста председател на ЕК

Полша и Чехия предложиха няколко нови кандидатури за поста председател на Европейската комисия. Това съобщи пред журналисти министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки след преустановяването на срещата на върха на ЕС.

След повече от 20 часа преговори днес заседанието бе пренасочено за вторник, след като държавите-членки не се споразумяха за ключовите постове в европейските структури.

„Аз и премиерът Андрей Бабиш предложихме нови кандидатури за поста председател на Европейската комисия. Това са много добри кандидатури, но не желая да говоря за тях в момента, за да могат да бъдат осмислени от онези държави, които до момента имаха по-различна концепция”, допълва Моравецки.

Той подчерта, че Полша не държи на конкретна кандидатура, но е убедена в това, че този човек „трябва да бъде способен да обединява, а не да атакува”.

„Мнението ни се основава на виждането, че трябва да избираме хора, способни на компромис. Неотдавнашните избори за Европарламент показаха, че в Европейския съюз разделението е по-силно от преди”, заяви полският премиер.

- реклама -