Половината от служителите на първа линия в болниците са готови да се ваксинират

Към днешна дата близо 48 на сто от служителите на първа линия в лечебните заведения проявяват интерес за поставяне на ваксина срещу COVID-19.

Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

България е готова да приеме първата пратка от ваксини, като се очаква това да стане в началото на следващата година. Ваксината ще се съхранява на температура минус 75 градуса. След изваждане от фризера трайността й е пет дни при температура от 2 до 5 градуса, припомни министър Ангелов.

За първите 10 дни на декември повече от 1600 общопрактикуващи лекари в страната са присъединили софтуера си към платформата за издаване на електронни направления за PCR тест.

За този период те са издали над 10 000 талона за PCR изследване, съобщи министърът на здравеопазването.

„Така, че съм оптимистично настроен до края на годината да завършим процеса на синхронизация на този софтуер. Нека да не забравяме, че до края на годината и електронната рецепта трябва да бъде въведена“.

„Няма забавяне на трансфери към НЗОК, а има дефицит, който се дължи на несъбрани постъпления в бюджета на НЗОК“, каза още министър Ангелов.

Той припомни, че Министерският съвет реши да одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се компенсира тази липса. Дефицитът, по думите на министър Ангелов, няма да има никакви последствия за партньорите на НЗОК.

В края на декември се очакват още 20 нови линейки по проекта за модернизация на спешната помощ, каза още министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. По думите му се очаква те да бъдат доставени на 21 декември.

Комисия в Министерството на здравеопазването разработва техническа спецификация на медицински хеликоптер, ще бъде купен с 20 млн.лв. европейски средства. По направено пазарно проучване тази сума ще бъде достатъчна за един хеликоптер, оборудван с апаратура от най-висок клас, както и за обучение на летците.

- реклама -