Гърция ваксиниране, мерки, карантина

Половината от гърците готови да се ваксинират

В Гърция почти половината от хората приемат да се ваксинират срещу Covid-19 и то в началото на кампанията, показа проучване.

Гърците ще прекарат по домовете си Рождество и Нова година, въпреки обнадеждаващите данни намаляване на новите случаи на коронавирус. Карантината от 6 седмици дава резултати, но ограничителните мерки се запазват, предава БНР.

Епидемологичната обстановка в Гърция се подобрява по всички показатели, съобщиха на брифинг от Министерството на здравеопазването.

Все пак лекарите предупреждават, че отпускането на мерките по време на празниците ще е фатално. За това правителството обяви, че вечерният час от 22 часа до 5 сутринта е в сила до 7-ми януари.

Не повече от 9 души и две семейства се допуска да се съберат за празниците. Всички заведения остават затворени, както ски курорти и магазини.

В сила е забрана за движение между районите, което напълно прекрати плановете на гърците за пътуване по празниците.

Сравнително малко са пристигащите от чужбина, като задължителната карантина е намалена на 3 дни. Всички влизащи в страната от чужбина, независимо от коя страна пристигат, представят отрицателен тест за коронавирус и повторно ги тестват на границата.

Днес правителството отстъпи пред митрополити, които заявиха, че въпреки забраната ще отворят църквите за вярващи.

Допуска се увеличен брой присъстващи на литургия, на при строго спазване на дистанция.

 

- реклама -