Меркел

Половината германци са против четвърти мандат на Меркел

Половината германци са против четвърти мандат на канцлера Ангела Меркел.

Това сочи проучване на социологическата служба „Емнид“, цитирано от ДПА.

Според данните 50 на сто от запитаните са против нов мандат на Меркел, а 42% са „за“. Сред привържениците на ХДС 70% одобряват Меркел да запази поста и след следващите избори. Против са 22 %.

Резултатите от проучването показват, че рейтингът на настоящия германския канцлер се влошава, отбелязват медиите в страната.

Меркел казва догодина дали ще се кандидатира

Меркел все още не е обявила публично дали ще се кандидатира отново. Според сп. „Шпигел”, което се позовава на свои източници от ХДС, решението ще бъде обявено до есента на 2017 г.

Изданието отбелязва, че отлагането се дължи на факта, че лидерът на ХДС Хорст Зеехофер не е обявил дали партията ще подкрепи нова кандидатура на Меркел за канцлер, или ще издигне собствена кандидатура за поста.

„Канцлерът е изправена пред сложна ситуация, защото желае конгресът на ХДС да я преизбере с нов двугодишен мандат за председател на партията”, обяснява „Шпигел”. Тя обаче може да спечели подкрепата на съпартийците си единствено, ако стане ясно, че през 2017 г. отново ще се кандидатира за канцлерския пост.

„От обкръжението на Меркел се опасяват също, че издигането на кандидатурата й без подкрепата на Зеехофер ще е в ущърб за нея в политически план”, отбелязва „Шпигел“.

Първоначално Меркел трябваше да реши тази пролет, но заради бежанската криза и конфликта с ХСС, тя отложи решението за есента. „Канцлерът е убедена, че ако партиите (ХДС и ХСС) проведат отделни кампании, то това ще навреди и на двете страни”, пише още сп. „Шпигел”.

- реклама -