германци

Половината германци искат разваляне на мигрантския договор с Турция

52% от германците искат разваляне на договора за бежанците с Турция. 35% са против. Това сочат данните от допитване на социологическата агенция „Емнид”, публикувани във в. „Бил дам зонтаг”.

На фона на мигрантската криза в Германия, рейтингът на федералния канцлер Ангела Меркел спадна, а подкрепата за евроскептиците от „Алтернатива за Германия” се увеличи.

През изминалата година в Германия пристигнаха около 1,1 милион бежанци. Сега, след споразумението с Анкара, броят на пристигащите спадна значително.

В интервю за в. „Биел дам зонтаг” лидерът на Партията на свободните демократи Кристиян Линднер остро критикува турския президент Реджеп Ердоган.

„Става дума за пуч, както през 1933 година след подпалването на Райхстага. Той (Ердоган) гради авторитарен режим, концентриран около собствената му личност”, смята Линднер. Политикът критикува и „безгръбначната позиция” на Меркел към турското ръководство. През последната седмица тази гледна точка става все по-популярна в Германия.

Много политици са на мнение, че германското ръководство не отстоява достатъчно твърда позиция спрямо Турция, защото се опасява, че Анкара ще спре да изпълнява задълженията си по сделката за бежанците.

Според най-новите данни, съобщени от телевизионния канал АРД, политиката на Меркел се поддържа от 47% от анкетираните. Това е с 12% по-малко отколкото миналия месец. Основната причина за недоволство е миграционната политика на Меркел. Само една трета от анкетираните – 34%, са удовлетворени от начина на действие на канцлера в това отношение.

Същевременно, лидерът на Християнсоциалния съюз и премиер на Бавария Хорст Зеехофер става по-популярен. От работата му са доволни 44% от участниците в допитването, което бележи ръст от 11% спрямо юли.

След неотдавнашните атаки в страната Зеехофер подложи на остра критика миграционната политика на федералното правителство и изрази несъгласие с думите на Меркел, че Германия ще се справи.

- реклама -