Тръмп Иран Израел САЩ ядрена програма

Половината американци подкрепят миграционния указ на Тръмп

Американското общество е разделено по въпроса за временната забрана за влизане на граждани на 7 мюсюлмански страни, която въведе президентът Доналд Тръмп, но привържениците на забраната са повече, според проучване на Reuters / Ipsos.

Тръмп подписа указ „За защитата на страната от навлизането на чуждестранни терористи“, който забранява влизането в САЩ в продължение на 90 дни на граждани на Иран, Ирак, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан, както и преустановява приема на всякакви бежанци за 120 дни и забранява за неопределено време приемането на бежанци от Сирия. Указът предизвика улични протести и съдебни спорове.

Според проучването, 49% от анкетираните са съгласни с указа на Тръмп, 41% не са съгласни, 10% не могат да отговорят.

Това разделение е почти точно по партийна линия. Така, 53% от демократите не са съгласни с указа на Тръмп, а 51% от републиканците го подкрепят.

Освен това 31% от анкетираните казват, че се чувстват в по-голяма безопасност, докато 26% заявяват, че тяхната безопасност се е влошила с подписването на указа.

Главните прокурори на американските щати Ню Йорк, Масачузетс и Вашингтон се присъединиха към делото срещу миграционния указ на президента Доналд Тръмп.

Миналата седмица Тръмп подписа указ, с който преустановява приема на бежанци за 120 дни, забранява за неопределено време приемането на бежанци от Сирия и затяга някои правила за влизане в страната, както 90-дневна забрана за влизане в САЩ на лица от Ирак, Иран, Сирия, Судан, Йемен , Либия и Сомалия. Миграционният указ на Тръмп предизвика негативни реакции в САЩ и в света.

Членове на Сената на САЩ от Демократическата партия смятат да внесат законопроект, който ще позволи да се отмени действието на указа. Главните прокурори на 15 американски щата определиха това решение като „незаконно“.

Първоначално делото срещу указа на Тръмп бе заведено от Американския съюз за граждански свободи и други правозащитни организации.

- реклама -