Австрия, полковник, шпионаж, Русия,, Курц, Куназек

Полковник от австрийската армия шпионирал 20 години в полза на Русия

70-годишен полковник от австрийската армията призна, че в продължение на 20 г. е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро.

Това съобщи водещият виенски ежедневник Die Presse.

Информацията беше официално потвърдена от Министерството на отбраната.

Съгласно наличната към момента информация, става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало информация на руското военно разузнаване. Самият той (самоличността му не се уточнява) е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Той е работил в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „Юрий“.

Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи. Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия.

Австрийският канцлер Себастиан Курц и военният министър Марио Куназек излязоха със изявление. Курц обяви, че случая не помага на подобряване на отношенията на Австрия с Русия. Той е разпоредил да бъде отменена визита на външния министър на страната в Москва, предвидена за началото на декември.

„В нашите отношения с Русия това, разбира се, означава, че ако подозренията се потвърдят, независимо дали става въпрос за Холандия или Австрия, няма да подобрят отношенията между Русия и Европейския съюз. Шпионажът е неприемлив, и руският шпионаж в Европа е неприемлив и подлежи на осъждане“, заяви Курц.

Той добави, че Австрия очаква от Русия прозрачност при разследването.

„Понастоящем има подозрение, то трябва да се разследва и да се установи дали е вярно или не. На база информацията , с която разполагаме и случилото се в Холандия наскоро, можем да предположим, че подозренията ще се потвърдят. Сега ние очакваме от  руската страна прозрачна информация“, отбеляза Курц.

Австрийското външно министерство вече привика руския посланик за обяснение.

- реклама -