Словакия

Полицията в Словакия задържа заподозрян за убийството на журналиста Куциак

В Словакия е задържан заподозрян за убийството на словашкия журналист Ян Куциак. Това предаде ТАСС, цитирайки изявление на началника на националната полиция Тибор Гашпар пред словашкото радио.

Полицията е извършила обиски в домовете на лица, отдавна заподозрени за разпространение на наркотици, пише БТА. Обиските са извършени близо до селището Велка Мача, където са убити журналистът и приятелката му. Задържан е заподозрян, за който се предполага, че е свързан с убийството.

Конфискувани са 160 г от наркотика перветин, хладно и огнестрелно оръжие, което е изпратено за балистична експертиза.

Гашпар уточни, че е рано да се каже дали убийството е извършено с конфискуваното оръжие.

Основната версия за убийството на журналиста, работил за братиславското онлайн издание Aktuality.sk, е и остава разправа на италианската мафия Ндрангета. Куциак е подготвял материал за дейността на престъпната групировка в Словакия и връзките й с властите на страната.

По-рано словашкият министър на културата подаде оставка, след убийството. Последваха го още двама високопоставени чиновници.

Последната, недовършена статия на Куциак, беше публикувана в редица издания в знак на почит. „Италианската мафия в Словакия. Пипалата й достигат до политиката“ – под това заглавие Куцияк разказва за връзките на мафията с близкото обкръжение на словашкия премиер Роберт Фицо.

- реклама -