протести

Полицията в Париж включи и водни оръжия срещи протестиращите, 700 са вече задържани

31 хиляди са протестиращите „жълти жилетки” в цяла Франция. Около 8000 са демонстрантите в Париж, съобщи френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, цитиран от АФП. По думите му около 700 души за задържани при протестите в цялата страна.

Френската полиция използва сълзотворен газ и водни оръжия в опит да разпръсне огромната тълпа протестиращи

Демонстрантите се събраха за четвърти пореден уикенд в Париж, в знак на протест срещу икономическата политика на Еманюел Макрон, когото определиха като „президента на богатите”.

Шествието на „жълтите жилетки” се насочи към емблематичния булевард „Шанз Елизе” в самото сърце на френската столица, който бе блокиран от полицията. Именно там станаха и първите сблъсъци с органите на реда.

Париж

Малко преди началото на протестите полицията задържа 354 души, у които са намерени маски, павета и заготовки за коктейли „Молотов”, и които са заподозрени в подстрекателство към размирици. Френската столица е буквално под блокада – не работят магазините, затворени са основните туристически обекти, градският транспорт в централната част на града не се движи, а влаковете от метрото не спират на спирките в центъра.

По улиците на Париж патрулират близо 8 000 полицаи и най-малко 12 бронирани автомобила. Вътрешният министър Кристоф Кастанер вече заяви, че властите ще „проявят нулева толерантност” спрямо насилието.

- реклама -