Полицията провали „Луковмарш“, граждани на протест срещу събитието (Снимки)

Полицията провали „Луковмарш“, граждани на протест срещу събитието. „Луковмарш“ организиран от БНС беше провален от органите на реда.

Полицията загради къщата на генерал

Христо Луков и не позволи достъп на организираните групи до нея, без да се пречи на случайни минувачи.

Луковмарш

В късния следобед пред НДК започнаха да се събират участниците, които бяха на малки групи и бързо се разпръснаха. Te не получиха официално

разрешение за провеждане на събитието.

В същото време в София започна протестно шествие под надслов “Без нацисти по улиците ни”. Участниците в него се обявяват против „Луковмарш“.

Луковмарш

Протестното шествие стигна до градинката срещу ректората на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. 

По-рано през деня Върховна административна прокуратура сезира министъра на вътрешните работи

и кмета на Столична община,

в рамките на тяхната компетентност, да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на граждани в случаи на възникнала

опасност по време на т.нар. „Луковмарш“.

Във ВАП е образувана преписка след постъпило писмо от служебния министър на външните работи, в което е изразено притеснение от провеждането на такова събитие. Постъпили са и становища от МВР, ДАНС и от неправителствени организации, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на обществения ред.

Луковмарш

Преди седмица и посолството на Израел се обяви против провеждането на факелното шествие Луковмарш.

„След като с притеснение и нескрито съжаление

проследихме възобновената миналата година грозна практика – ултранационалисти да се събират в центъра на София и с действията си да уподобяват и препращат към мрачни и срамни исторически периоди, категорично призоваваме компетентните органи в лицето на МВР, специализираните служби за сигурност и Столична община,

да се върнат към времето отпреди две години

и да не позволяват факелното шествие, т. нар. Луковмарш, да поставя под съмнение репутацията на България като страна на многообразието, толерантността, търпимостта и уважението“. Това написа по повод провеждането на марша лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди дни.

Луковмарш

БСП също реагира и осъди шествието. „Неонацисткото шествие, което всяка година под една или друга форма е толерирано от Столична община, е не просто изблик на фашизъм и антисемитизъм. То е продукт на

десетилетия пренаписване на историята

и изопачаване на истината. И днес виждаме крайния резултат – факелни шествия, които са в дълбоко противоречие с най-изконните хуманни ценности на българския народ. Народът, който с основание може да се гордее с това, че спаси своите евреи.

Народ, който отреди навремето на

ген. Христо Луков ролята на политически маргинал и заради това е още по-позорно това, че днес определени среди се опитват да го героизират. Не е нормално в 21 век по улиците на България да шестват фашисти.

Не е нормално година след година

хората с различни политически убеждения и виждания заедно да протестират срещу провеждането на тази проява, но гласът им никога да не бъде чуван. Не е нормално една държава да толерира този парад на екстремизма, ксенофобията и неонацизма.“

Против Луковмарш позиция изказа

и главният прокурор на Републиката Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев благодари на институциите, че не допуснаха провеждането на Луковмарш в София тази година.

„В навечерието на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи, България не допусна провеждането на антидемократична проява като Луковмарш. Благодаря на зам.-гл.прокурор Пиронева, на кмета на София Фандъкова, на министър Демерджиев и на колегите от МВР и ДАНС“, написа Гешев в профила си в туитър тази вечер.

По настояване на прокуратурата, МВР и Столична община, не позволиха на последователите на ген. Христо Луков да преминат със запалени факли през центъра на София.

Тази година се навършват 20-години от първия „Луковмарш“, но след множество призиви за недопускане на смятаната за антисемитска проява, нейното провеждане бе предотвратено. Това стана след като по-рано днес Върховна административна прокуратура сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община, в рамките на тяхната компетентност, да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на граждани в случаи на възникнала опасност по време на т.нар. „Луковмарш“.

В навечерието на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи, България не допусна провеждането на антидемократична проява като Луковмарш. Благодаря на зам.-гл.прокурор Пиронева, на кмета на София Фандъкова, на министър Демерджиев и на колегите от МВР и ДАНС.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено