пътувания
сн. БГНЕС

Полицията няма да допуска безпричинни пътувания из страната по време на предстоящите празници

В почините дни по Цветница и Великден полицията няма да разрешава пътувания на граждани из страната без уважителна причина. Това заяви главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

„През КПП-та ще допускаме само движение ако то е наложително. Отивам на работа няма да важи, защото са почивни дни“, категоричен бе той.

„Искам да призова хората да се движат между градовете само при необходимост за посещение на дадено населено място, за да отидат да се грижат за възрастни родители или да извършват служебните си задължения. Няма да намаляваме контрола на КПП-тата и активността на Пътна полиция по спазването на реда по пътищата“, заяви от своя страна главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Спрени са всички отпуски на униформените и всички те ще работят по празниците.

По всички храмове ще се разположи сериозна полицейска охрана, мерките ще бъдат безкомпромисни.

Вече са проведени срещи по места между полицията и митрополитите от БПЦ по въпросите къде ще се провеждат литургиите и как ще се осъществява контрола.

„Движението трябва да е само в една посока, а влизането в църквите ще може да става само с предпазни средства Ще се допускат само хора, които не създават риск за зараза. Църквите по празниците ще са третирани като всички публични места, като магазини и тн. Нищо не пречи човек да се помоли пред икона в къщи“, коментира още главния секретар на МВР.

От вътрешното министерство призоваха гражданите да се въоръжат с търпение, а полицейските служители да упражняват самоконтрол. Струпвания на хора няма да се допускат, всички ще трябва да отстояват задължителната дистанция.

„МВР има за цел да помогне, да защити живота и здравето на българските граждани, а не да преследва нарушителите и да налага санкции. Всички ние сме от една страна, затова нека гражданите да са дисциплинирани и да не пробват реакциите ни до колко ще се справяме“, призова Ивайло Иванов.

- реклама -