Размирици в Сърбия: Полицията изведе насила-влачейки и носейки протестиращите от сградата на държавната телевизия- СНИМКИ

Полицията изведе протестиращите от сградата на РТС.

Специални полицейски части изведоха участниците в протестите „Един от 5 милиона“ от сградата на РТС. Голяма част от демонстрантите бяха изнесени влачени за ръцете и краката от полицаите.

Лидерите на опозиционния „Съюз за Сърбия“ – лидерът на партия „Двери“ Бошко Обрадович, основателят на „Съюз за Сърбия“ Драган Гилас и лидерът на Демократическата партия Зоран Лутовац бяха част от група от около 100 души, които нахлуха в сградата на държавната телевизия на страната.

Около полунощ пред сградата на РТС все още имаше демонстранти, които бяха обградени от плътен полицейски кордон.

Бошко Обрадович и останалите членове на „Съюз за Сърбия“, сред които и опозиционерите Вук Йеремич и Борис Тадич, заявиха, че гражданите няма да се разотидат докато не им бъде позволено да гостуват в централната новинарска емисия на телевизията, а генералният директор на РТС и главният редактор на новинарските програми не подадат оставка.

Днес в новинарската програма на РТС директорът на Новините заяви, че демонстрантите насилствено са влезли в сградата на телевизията и са поискали със сила да променят програмата.

В 12 часа в неделя президентът на Сърбия Александър Вучич ще даде извънредна пресконференция за събитията в РТС от през нощта.

Опозиционните лидери пък призоваха гражданите да се разотидат и да се съберат отново по обяд пред сградата на президентството, когато Вучич дава пресконференция.

На извънредна пресконференция вчера, министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви, че „държавата ще отговори на тези действия и всеки, който наруши закона, ще бъде престъпник и ще бъде преследван“. По думите на министъра, в момента е арестуван един човек, който е нападнал полицай по време на протестите.

„Демонстрантите, които нахлуха в РТС, изпочупиха вратите на медията, нанесоха щети приземния етаж, заплашваха журналисти, служеха си с насилие навсякъде, а това не трябва да се случва“, каза Стефанович.

Сръбският премиер Ана Бърнабич също обяви, че нападението над РТС е вандалски акт от страна на „Съюз за Сърбия“, който предполага, че целта е насилствена промяна на властта.

На 15-ия граждански протест „Един на пет милиона“ в Белград няколко десетки хиляди протестиращи миналата нощ се събраха традиционно пред Философския факултет. След това те се отправиха на протестно шествие по улиците на сръбската столица. Когато стигнаха пред РТС, те блокираха входовете на сградата, а голям брой протестиращи, водени от лидера на движението „Двери“ Бошко Обрадович, влязоха в обществената медия около 20 часа вечерта.

Сред влезлите в РТС бяхаа Йелена Ансонович, един от лидерите на гражданските протести, както и лидерът на опозиционния „Съюз за Сърбия“ Драган Джилас, депутатът Маринка Тепич и лидерът на Демократическата партия Зоран Лутовац.

Вътре в сградата на РТС се чуха възгласи и скандирания за оставки на управляващите.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -