тираджия, подкупи, полицай, АМ "Марица"
сн. БГНЕС

Полиция по пътищата и спиране в движение на опасни шофьори: Какви ще са мерките по празниците

Засилено присъствие на полиция по главните пътни артерии в страната и входовете и изходите на големите градове ще има около коледните и новогодишните празници. Това съобщиха от МВР на пресконференция.

„На 23-ти, 24-ти, 25-ти и 31-и декември ще има полицейски екипи по основните пътни направления, на изходите и входовете на големите градове и проблемите участъци. Екипи ще се движат и в транспортните потоци, като ще се извеждат водачи с неадекватно и опасно поведение на пътя. Призовавам водачите, ако забележат такива шофьори да сигнализират на телефон 112. През останалите празнични дни усилията ще бъдат насочени към контрол и установяване на водачи на МПС, употребили наркотици и алкохол. Стриктно ще се следи и за скоростта на пътя”, обясни Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция”.

Ще се проверява и продажбата на пиротехнически средства – за това дали се спазва изискването търговията да става само в лицензирани магазини и да се продават само на лица над 18-годишна възраст.

„Ще се следи да не се употребява пиротехника в превозни средство, както и в близост до здравни и учебни заведения, молове и храмове. Статистиката показва, че инцидентите с пиротехнически изделия стават основно по две причини. Употреба на алкохол и оставяне на деца без надзор”, обясни гл. инспектор Емил Ангелов.

Глобите за нарушители ще бъдат в размер между 500 и 2000 лв.

БЛИЗО 300 НАРУШЕНИЯ НА ПРОТИВОПОЖАРНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ

От ГДПБЗН съобщиха, че са проверени отоплителните инсталации в обектите, наличната пожарна техника, както и системите за пожароизвестявеане.

При проверките са установени 307 нарушения в обекти, за тях са връчени 294 броя противопожарни разпореждания. Съставени са 10 акта за по-сериозни нарушения, касаещи условията за спешна евакуация. ГДПБЗН добави, че ще има проверки и през самите празнични дни в обектите, в които традиционно се събират много хора.

ЗАСИЛЕНО ПОЛИЦЕЙСКО ПРИСЪСТВИЕ НА МЕСТАТА, КЪДЕТО ЩЕ ИМА СТРУПВАНИЯ

От ГД „Национална полиция” информирах, че е създадена необходимата организация за полицейски операции. Ще има разположени цивилни служители на полицията на местата със струпване на много хора. Властите обърнаха внимание и кражбите по празниците. Отчита се намаление на кражбите през тази година в сравнение с предходната.

Задържан е извършител на кражба за около 700 хиляди лева. Парите все още не са намерени. Престъплението се е случило извън столицата.

„Общо кражбите през тази година са 22 668, за сравнение през 2020 година те са били 26 330. Отчита се намаление с 13,91%. Регистрираните домови кражби са 919, отново се отчита намаление с 21,29%. Отчита се намаляване и при джебчийските и кражби”, допълни Димитър Димитров.

Властите призоваха гражданите да бъдат изключително внимателни по празниците.

„Джебчиите избягват посещенията на моловете, като повечето такива кражби стават в градския транспорт. Гражданите да бъдат внимателни и при посещения на ресторанти и магазини.Внимателни да бъдат и фирмите. Нека не съхраняват големи суми пари в офисите и ако забележат нередности да сигнализират”, каза още Димитров.

- реклама -