Полиция и прокурори проверяват Дойче банк за пране на пари

Германски прокурори извършиха акция срещу няколко офиса на Дойче банк във Франкфурт във връзка с подозрения за пране на пари въз основа на разкрития от изтичането на данни за „Панамските документи“ от 2016 г.

Разследването се основава на твърдения, че най-големият кредитор на Германия е помогнал на клиентите да създават офшорни компании в данъчните убежища, за да „прехвърлят пари от престъпни дейности“ към сметки на Дойче банк, съобщи прокуратурата на Франкфурт.

Около 170 полицейски служители и следователи от прокуратурата претърсиха шест от офисите на банката в и около града, допълниха от прокуратурата.

Дойче банк потвърди операцията и заяви, че тя „сътрудничи напълно“ с властите.

„Делото е свързано с Документите от Панама“, казаха и от трезора.

Панамеският скандал, който избухва през 2016 г. след масово изтичане на данни от панамската юридическа фирма „Мосак Фонсека“, разкрива широкомащабно укриване на данъци, изваждайки на показ как богатите и могъщи хора в света са скътали своите активи в офшорни фирми.

Дойче банк беше сред стотиците финансови институции, чиито имена бяха отразени в информациите в медиите за „панамските документи“.

Прокурорите от Франкфурт заявиха, че тяхната проверка е съсредоточена върху двама служители на Дойче банк на възраст 50 и 46 години, както и „няколко“ неназовани висши служители.

Според информация от „Панамските документи“ те са обвинени в „неотчитане на подозрения за изпиране на пари“, свързани с офшорни фирми, участващи в укриването на данъци, „въпреки наличието на достатъчно доказателства“ за предполагане на незаконна дейност.

- реклама -