сн. БГНЕС

Полицейски час в Португалия заради Коронавируса

Полицейски час с начало 23 ч. и край 5 ч. ще бъде наложен в 45 португалски общини, сред които е и столицата Лисабон и вторият по големина град Порту, предаде Ройтерс. Мярката се въвежда заради увеличаването на новите случаи на заразени с коронавируса. Вечерният час влиза в сила от петък.

„В никакъм случай не можем да кажем, че пандемията е под контрол“, каза на пресконференция министърката Мариана Гимарaиш Виейра да Силва.

За последното денонощие бяха регистрирани 2449 новозаразени. Това е най-големият брой новозаразени на денонощна база от средата на февруари насам.

Повечето нови случаи са сред неваксинирани млади хора. Властите ускориха ваксинационната кампания. От следващата седмица хората между 18 и 29 години ще започнат да получават първа доза.

В Португалия напълно ваксинирани са около 31 процента от населението. Властите смятат, че вариантът Делта е причина за рязкото увеличаване на новозаразените от един месец насам. Именно този вариант е наблюдаван при над половината от новите случаи на зараза в страната.

- реклама -