протест

Полицайка, пострадала на протеста пред МРРБ: Удариха ме с тръба от знаме по главата

Двама полицаи пострадаха днес при опита на протестиращи да влязат в Министерството на регионалното развитие. Единият е в спешното отделение на „Пирогов“, а другият – Александра Витанова от СДВР разказа пред медиите, какво са преживели с колегата й.

По думите й униформените са били замеряни и бити от гражданите, поради което се наложило да използват срещу тях лютив спрей.

„В един момент бяхме направили кордон от около 20 полицейски служители пред министерството. Многократно увещавахме протестиращите да се успокоят и да не се опитват да влизат вътре. Аз бях ударена от тръба, вероятно от знаме в главата и получих още няколко удара в корема. Колегата ми е в Пирогов с контузия на гръдния кош, след като бе ударен с метален прът в областта на гърдите“, разказа полицайката.

По думите й тя и колегите й просто са изпълнявали своите задължения и с нищо не са предизвикали агресията на протестиращите.

сн. БГНЕС

„Нямаме нищо против хората да протестират и ние сме граждани и заставаме зад граждански позиции. Но, искаме това да бъде справедливо и както закона позволява“, заключи униформената, която не скри че вербална агресия към органите на МВР имало на всеки протест.

Прокуратурата се захвана с инцидента

Софийска районна прокуратура осъществява ръководство и надзор върху разследването по досъдебно производство, образувано по повод ескалиралото напрежение по време на организиран протест на граждани пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, при което са пострадали полицейски служители, охраняващи обществения ред.

Производството се води за престъпление по чл.130 от НК – умишлено причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган, при изпълнение на службата му.

При своевременната намеса на полицията, две лица, които са проявили агресия спрямо органите на реда са задържани, в опит да избягат от местопроизшествието.

Проведени са процесуално-следствени действия, сред които разпити на полицейски служители и други свидетели очевидци, като в момента продължава събирането на доказателства. Предстои материалите по делото да се докладват в СРП, с оглед повдигане на обвинения на извършителите и определяне на адекватна мярка за неотклонение.

В близост до мястото на инцидента са установени и задържани и други две лица, които са хвърляли камъни по служители на реда.

Прокуратурата и органите на МВР ще предприемат всички възможни мерки и действия за защита на правата на гражданите, недопускане на подобни прояви на агресия и нарушаване на обществения ред при провеждането на подобни масови мероприятия и за ангажиране на наказателната отговорност на виновните лица.

- реклама -