Полицай застреля чернокожа тийнейджърка в Охайо

Полицай в американския щат Охайо застреля чернокожа тийнейджърка, която сякаш се хвърлила към друг човек с нож, съобщи АФП.

Инцидентът идва в напрегнат момент с нарастващо възмущение срещу расовата несправедливост и полицейската жестокост в Съединените щати и предизвика протести в град Кълъмбъс.

Началникът на градската полиция Майкъл Уудс каза, че служителите отговорили на спешно повикване от 911 за нередности във вторник следобед от някой, който се страхува да бъде намушкан. Полицията също така пусна част от кадрите от телесната камера, носена от полицая, застрелял тийнейджърката.

Службата за деца на окръг Франклин я идентифицира като 16-годишната Ма’Кия Брайънт.

„Смятахме, че е важно да споделим с общността, да бъдем прозрачни относно този инцидент, да им дадем някои отговори, които можем да дадем тази вечер“, каза Уудс. Видеото показва полицаи, които пристигат на мястото по време на сбиване, с малка тълпа от зяпачи. Една тийнейджърка се вижда да се хвърля към друга с нещо, което изглежда нож, когато се чуват изстрели и момичето рухва на земята.

По-късно се вижда полицай да маха нож от от момичето.

Кметът на Кълъмбъс Андрю Джинтър каза, че смъртта на момичето е „ужасна, сърцераздирателна ситуация“.

Той нарече „трагичен ден в град Кълъмбъс“ и помоли града му да се помоли за семейството на тийнейджърката. Джинтър каза, че полицаят от видеото, чието име не е оповестено, „е предприел действия за защита на друго младо момиче в нашата общност“.

Майката на тийнейджърката Пола Брайънт каза пред местната станция на CBS: „Тя беше много любящо, мирно момиченце. „Тя насърчаваше мира. И това е нещо, което искам винаги да се помни.“

- реклама -