Полицаите в Румъния няма да носят наказателна отговорност, ако стрелят

Румънските полицаи и жандармеристи вече няма да носят наказателна отговорност, когато стрелят срещу престъпници, съобщава информационният сайт „Зиаре”.

Президентът Клаус Йоханис подписа снощи указ за обнародване на закона, внасящ изменения и допълнения в нормативен акт от 1996 г. за режима на огнестрелните оръжия и мунициите.

В новия закон се посочва, че „използването на оръжие съгласно условията и в ситуациите, предвидени от закона, премахва наказателния характер на проявата и материалната отговорност на персонала на институциите от областта на отбраната, обществения ред и националната сигурност“.

В закона се уточнява, че полицаите и жандармеристите ще могат да използват огнестрелно оръжие само след предупреждението: „Не мърдай или ще стрелям!“. 

Стрелба и без предупреждение при терористична заплаха

Оръжие може да се употреби и без предупреждение в определени ситуации, като терористични заплахи или вземане на заложници, когато нападателят е въоръжен. 

Законът посочва също, че „този, който е използвал оръжие, е задължен в най-краткия възможен срок да предприеме действия за оказване на първа помощ и медицинска помощ на ранените лица“.

- реклама -