Полицаите ги нападат все по-често, физически и вербално

Днес се навършват 5 г. от смъртта на командоса Емил Шарков.

През последните години се увеличават случаите на нападения срещу полицаи. Това каза в Лясковец министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„В последно време няма полицейска намеса по някакъв проблем – било то за спазване на нощната тишина или за нарушаване на обществения ред, която да не срещаме противодействие, свързано с активни нападения“, подчерта той.

Той посочи, че е нужно в измененията и допълненията в Закона за МВР да бъде облечена в по-голяма съдържателност неприкосновеността на полицаите.

Според министъра санкциите за физическо и вербално нападение срещу полицаи трябва да са по-строги.  „Вербалното нападение не води до физически наранявания, но уронва устоите на институцията“,подчерта Маринов. Той уточни, че размерът на санкцията не е най-важното нещо, ако няма категорични гаранции от закона, че тя ще бъде наложена и събрана.

В Лясковец министърът на вътрешните работи, директорът на ГД „Национална полиция“, роднини, близки, колеги, приятели и граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на командоса Емил Шарков, поставена в двора на СУ „Максим Райкович“.

Полицаят от СОБТ Емил Шарков загина на 14 март 2014 година при специализирана полицейска акция за отнемане на незаконно оръжие в дома на 54-годишния Петко Петков в Лясковец.