Полицаи и надзирателите протестират днес пред Министерския съвет

Полицаите излизат на национален протест навръх професионалният празник на МВР, подкрепени от надзиратели. Причина за това е неприемливото заплащане на нощния труд на униформените. От 2007 г. насам те получават по 25 ст. на час.

Очаква се на протеста, да присъстват около 2000 служители на МВР и затворите.

Замисълът е протестът да бъде мирен и да не се стига до ексцесии. Ако се съберат много полицаи и надзиратели не е изключено да се стигне и до затваряне на някоя улица, предупредиха организаторите.

„Наредбата за полагане на нощен труд беше направена така, че всеки да може да полага колкото желае. Когато говорим за непрекъсваеми дейности обаче, когато говорим за здравеопазване полагането на нощен труд е неизбежно, но е важно той да е заплатен адекватно“, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Слвенския затворите протест служители

„КТ „Подкрепа“ предложи ставката да бъде част от минималната работна заплата или тя да бъде процент от заплатата, която лицето получава. Междинният вариант беше доплащането от 25 ст. да стане на 1 лв. Нито едно от предложенията ни обаче не беше прието“, коментира президентът на синдиката.

Според него е недопустимо полицаи и надзиратели да получават по 25 ст. на час, а в градския транспорт той да се заплаща по над 3 лв. на час.

- реклама -