OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Полицаи и надзиратели излизат на национален протест на 5 юли

Полицаи и надзиратели излизат на национален протест на 5 юли от 14 ч. пред Министерския съвет. Причина е неприемливото заплащане на нощния труд на униформените. Това обяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

От 2007 г. насам те получават по 25 ст. на час.

Слвенския затворите протест служители

„Наредбата за полагане на нощен труд беше направена така, че всеки да може да полага колкото иска. Когато говорим за непрекъсваеми дейности като тази на полицаите, обаче, и когато говорим за здравеопазване – полагането на нощен труд е неизбежно, но е важно той да е заплатен адекватно“, заяви Манолов.

Полицаите са в стачка готовност още от началото на европредседателството, но Бойко Борисов бил проявил готовност за разумен диалог. Това заяви зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов пред Нова ТВ. Проблемът бил, че само Борисов искал да води диалог, никой друг.

Кузманов заяви и, че от МВР им казали, че работата след работно време не било извънреден труд, а министерството обвинило закона за компенсациите за извънреден труд. Кузманов обаче казва, че компенсациите са 1 към 1 – извънреден труд 96 часа значи 96 часа отпуск.

Според него нощният труд трябва да стане 2,50 лева на час и трябва да бъде обвързан с някакъв индикатор, като например минималната работна заплата. Той се възмути, че може чадър и два шезлонга да струват 40 лева, а да се плащат 25 стотинки на час извънреден труд за служители на МВР.

- реклама -