Политолози за дебата в ЕП за България: Дебатите не носят формални последствия за страна ни, а по-скоро за ЕК

Дебатите не носят формални последствия за страна ни, а по-скоро за Европейската комисия. Това мнение изразиха пред Нова ТВ политолозите доц. Стойчо Стойчев и Страхил Делийски.

„Очевидно е, че темата за това как се харчат европейските пари става все по-важна, защото общественото мнение изисква малко повече обяснения какво се случва с общоевропейските пари.От целия дебат не останах с впечатление, че ще се тръгне към спиране на средствата”, каза Страхил Делийски.

Според доц. Стойчев „червеният картон” е за Европейската комисия, а не за България. „Тя предложи един дефектен механизъм. Механизмът за сътрудничество и проверка е фокусиран върху формални критерии, съответно правителствата го изпълняват формално. Въпросът е, че законодателствата и институциите не работят така, както се очаква. Инвестира се в създаването на инфраструктура, която не се използва”, смята той.

Според Делийски общото мнение на европейските лидери е било свързано с поддържане на доверието към Европейския съюз. „При всички положения темата за връзката между пари и спазване на определени ценности ще бъде използвана, най-малкото на символно равнище, за да се посочат с пръст една или друга изпълнителна власт. Това, че има дефекти в тези механизми на ЕС, не означава, че в страните и в частно България всичко е наред”, каза той.

Според доц. Стойчев доверието в правосъдната система няма да се подобри нито с избори, нито с протести, а по-скоро с реални резултати.

- реклама -