правителство кабинет Борисов-3 политолози социолози оценка

Политолози оцениха като успешна първата година на кабинета „Борисов-3“

Успешна първа година и добро бъдеше на кабината „Борисов 3“.

Такава оценка поставиха социолозите Антоаета Христова, Андрей Райчев и математикът проф. Михаил Константинов в ефира на Нова телевизия.

„Българските граждани са дали оценката. Обективно погледнато оценката е добра. ГЕРБ води с 24 на 20 пункта“, каза проф. Константинов.

„3.71 не е лоша оценка. Добър пишем на добрите ученици и студенти. Затова ми се струва, че оценката е добра. Два параметъра в този кабинет изпъкват сериозно – несравнимата международна дейност, която изпъква ярко на фона на останалите правителства преди него. Това ни кара да се усещаме като фактор в нашата балканска и в европейска страна. На второ място са макропоказателите на икономиката“, заяви Христова.

„Борисов взе властта през 2009 година и настъпи световната криза. Но той управлява толкова дълго, че му се случи и обратното. В момента България върви – икономиката расте. Добра е ситуацията, вятърът духа в платната на правителството“, изказа своето мнение и Андрей Райчев. „Самото правителство има силни играчи и е много по-добро от „Борисов 1“ и „Борисов 2“, допълни той.

„Преди 11 години, когато влизахме в Европейския съюз ние бяхме на 30% от средноевропейския стандарт, жалка история. Сега е 50%. Това показва, че за 10 години в догонващ режим сме успели, това е удивителен процент. А ония другите не стоят да те чакат“, заяви проф. Константинов.

„Това, което не стига на българина, е социалната реформа и политика. Българинът заслужава по-голяма социална среда. Има основания да бъде неудовлетворен от предлаганото му до момента“, допълни го Христова.

„В България не се правят въобще реформи. Ние сме едновременно затлъстели и с мускулни проблеми“, описа ситуацията Райчев.

„Съвсем отговорно го заявявам, че аз по-идиотска класация от тази, в която сме на 111-о място, няма и не съм виждал. Не съм доволен от свободата на медиите в България. На 51-о място се намира държавата Тонга – вестници няма, профсъюзи няма, имат една агенция, там са 30 острова. Не може да сравнявате сливи и краставици – една европейска държава с всички институции с една държава, която отглежда банани и кокосови орехи“, разпалено взе отношение по въпроса със свободата на словото у нас проф. Константинов.

„Много анализатори казват, че мандатът може да не е пълен, но към момента няма такива индикации“, завърши Антоанета Христов

- реклама -