Стойчо Стойчев протести Радев управление

Политологът Стойчо Стоев разкри какво правителство е най-реалистично да се сформира в новото НС

А сега накъде – какво показват неокончателните изборни резултати ден след вота? Има ли шанс да бъде съставено ново правителство, което скоро да заработи, или „наесен с нова песен“ ще вървим към урните? Какво направи Корнелия Нинова, за да съсипе над стогодишната БСП? По тези и други политически теми отговаря политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

На първо място изборните резултати като че ли сочат някаква форма на колективна шизофрения, защото погледнете какви гласове спечелиха хора, обвинени в углавни престъпления. Това е тревожен сигнал за пътя, по който е тръгнало нашето общество. Такива неща никъде по света не могат да се случат, освен у нас, очевадно. Много съм разочарован и не го крия, защото имаше алтернативи и като не искаш да гласуваш за статуквото, дай гласа си на по-нормални хора. Намирам този факт за красноречив за качеството на нашето общество, което ще си сърба попарата тепърва.

Демократите много преекспонираха вота в чужбина, а видяхме какво стана – не бяха като цунами, а и отидоха при Слави Трифонов.
Честито на печелившите, на демократите, също!

От тук нататък парламентът е разделен на две части – на партиите, които са носители на нормалността, и на тези, които имат идеи за промени. Вариантът за съставяне на следващото управление ще бъде разделен по тази ос и властта ще отиде или в ръцете на системните партии, или в ръцете на амалгамата от субекти, организирани под надслов „анти-ГЕРБ, анти-Борисов“. Вторите са склонни на всякакви уговорки помежду си, само и само да отстранят ГЕРБ от властта. Но с омраза и отрицание никой нищо добро не е постигнал.

Грешно разбрана е електоралната култура у нас и до нищо добро няма да ни докара.

Според мен сега най-реалистично е да се направи експертно правителство, предложено от ГЕРБ. Правителство на малцинството, без да се влиза в коалиция, защото иначе ще се съберат публично неприемливи субекти на едно място. Евентуалният председател на експертния кабинет да е някой друг, не Бойко Борисов. Така ще има подкрепата на БСП, ДПС, от партиите с отговорно отношение към управление.

Ако такъв кабинет не стане, то тогава втората партия от вота ще пробва вероятно анти-Борисов фронта, в който ще са БСП, Има такъв народ, ДБ, Изправи се! Мутри вън!. Тази неформална коалиция чисто аритметично прави мнозинство, но е проблематична във всякакви други отношения. Защото там единствено ги сплотява омразата към Борисов. Но при тях основният препъникамък е председателката на БСП Корнелия Нинова.

Тя има катастрофална загуба на тези избори и сега й стои проблемът с политическото оцеляване. Насреща й е президентът Румен Радев, който я ерозира като легитимен лидер на опозиционната БСП. Ако тя се заинати и реши да оцелява в партията, това ще доведе до лоши резултати за него. Така че ключът към анти-Борисов фронта не го държи Слави Трифонов, както си мислят мнозина, а е в ръцете на К. Нинова.

Този парламент ще заработи, дори да има предсрочни избори, те няма да са скоро. Предполагам, че ще изчакат поне да минат президентските, а може и повече да живее. Нормално е с нашата избирателна система, както и в Белгия, Холандия, Италия, управленията да не изкарват пълните си мандати, но да живеят поне 2,5 години. Причината да мисля така е, че никой сега не е готов за нов кръг избори, с изключение на ГЕРБ и ДПС.

Другите нямат ресурс за ново гласуване, а и в отпускарския сезон надали някой ще се навие да прави вот. По това време не се правят социологически проучвания, защото резултатите са изкривени, та камо ли избори да се организират.

източник: Novini.bg

- реклама -