Първан Симеонов мерки одобрение

Политологът Първан Симеонов пред FN: Този кабинет няма право да пада предсрочно и е изграден на принципа „за всекиго по нещо“

Новото правителство е балансирано, лидерите на Обединените патриоти имат високи постове и ще носят отговорност за управлението, заедно с Бойко Борисов и ГЕРБ. Позицията е на политолога Първан Симеонов.

Ще имат ли силни позиции Обединените патриоти с две вицепремиерски места в новия кабинет?

Важно е, че патриотите са вицепремиери и имат повече власт. Това е важен знак. Вторият важен знак е, че Борисов все пак гледа да не бият на очи националистите в правителстовто и въвлича основните лица да носят и те отговоронст с него.  Да не стане като в предния парламент – Радан остана извън властта и създаде проблеми. Има и трети знак. Ресорите на патриотите са съсобствени и Емил Караниколов и Нено Димов са по скоро експерти от квотата на патриотите, но отстрани погледнато може да минат и за хора на Борисов. В миналото правитество имаше по-ясно отчетено кой министър на коя партия е, а сега има сплав. Ако са успешни Борисов ще ги брои за свои, ако не- не. В кабинета има и идеологически маркер. Това е Нено Димов. Той оглавяваше Института за дясна политика, който напоследък пропагандира по-консервативен модел на дясното, което да покрива и национализма, така както го изповядва Виктор Орбан. Димов е знакова фигура в новото правителство. Той е опонент и на зелените решения.

Волен Сидеров

Ще успее ли третият партньор в Обединените патриоти Волен Сидеров да поддържа дисциплината в НС?

Той е по-краен. Още на неговите митинги присъства руското знаме. С Волен Сидеров правитеството си остава отворена врата към Русия. И в предишното правителство беше така. АБВ го играеха приятели с Русия. Този път няма турско име в правителството. Това беше находка на Борисов. Български министър с турско име показваше успеха на български етнически модел. На Волен Сидеров му се събра доста в последните години. Сега е спокоен, в играта е, в политиката е. Той ще е дисциплиниран. Важното е, че Валери Симеонов участва в това управление. Той е човекът, който в определени моменти може да изглежда като свободен радикал.

При избора на министри, имало ли е принцип за награда и поощрения към отделни лица от страна на Борисов?

Принципът за избор на имена е бил „за всекиго по нещо“. Този път обаче, няма лява съставка като предното правителство, няма АБВ. Лявата подправка е повишената пенсия. Този принцип „за всекиго по нещо“ е действал и при избора на Екатерина Захариева. Тя ще покаже западноевропейската легитичност. Тя е гарант, че съдебната реформа продължава.  Тя е и мост към така наречения кръг „Капитал“. Защо е важно да има такъв мост? Много хора ще видят мостове към кръга „Кой“ и трябва да има и мост към кръга „Капитал“. Няма да назовавам имена. ДПС говори срещу патриотите, но като цяло ще бъде благосклонна към кабинета. Този кабинет няма право да пада. Всеки, който поиска нещо ще протестира и ще го получава.

По-експертно ли е това правителство?

Усещането за повече експертност се подхранва от факта, че при Реформаторския блок имаше 5 души, а сега с Патриотите има трима души лидери. В предишния кабинет коалиционния съвет беше самото правителство. Сега в някой ресори има хора съсобственост на ГЕРБ и Обединените патриоти. Политическото е сага само на ниво вицепремиери.

 

- реклама -