Политологът Любомир Стефанов пред FN: За дамската битка в София-Фандъкова срещу Манолова

Вече са ясни основните претенденти за кметския пост в София. ГЕРБ твърдо застана зад Йорданка Фандъкова, а омбудсманът Мая Манолова се оттегли от поста, за да се включи в надпреварата.

Каква битка очакваме в столицата, отговорите от политолога Любомир Стефанов.

Как ще протече според вас кампанията за кмет на София при основни кандидатури на две силни жени-Фандъкова и Манолова?

Ще има по-умерен тон и благоприличие, особено поради факта, че зад Манолова няма партия. Но като цяло очакваме сблъсък на платформи, идеи как да направят града по-добро място за живеене.

Мая Манолова има шанс като ново лице за кандидат-кмет и като имаме предвид това, че беше деен омбудсман?

Дали е била добър омбудсман е спорен въпрос. Работата на обществения защитник е да защитава хората и да бъде публичен. Дали е свършила работа е спорно. Тя е разпознаваема, категорично, но от това не следва, че носи пакет компетентности, които да я изведат пред г-жа Фандъкова. Едно е кмет, едно е омбудсман- те са различни по компетентности длъжности.

Може ли да се превърне в тенденция и другите партии да номинират жени за София?

На този етап не. Излизат кандидатури вече. Не виждаме повече дами. Но ще има умерен тон заради тях. Тези дами ще цивилизоват дебата.

Какво ще направят БСП? Ще имат ли свой кандидат за кмет на София?

Това е интересния въпрос. Те имат сериозни вътрешни противоречия. Въпросът е колко вътрешните организации ще надделеят над ИБ на БСП и ще го принудят да подкрепи публично Манолова. Друг въпрос е доколко Манолова иска да се свързва с БСП, защото левицата в София е негативно разпознаваема политическа сила.

А грешка ли ще е, ако все пак не издигнат свой кандидат БСП?

Тук говорим за местни избори и БСП има право да експериментира град по град. За София ще е негатив Манолова да припознае БСП като подкрепяща партия. Трябва да издигнат свой кандидат.

Правилен ли е ходът на Йорданка Фандъкова, която обяви, че тръгна на пореден мандат с нов екип?

Трябва да видим новия екип и тогава да коментираме. Има индикации кои публични личности няма да са от новия екип, но трябва да ги видим новите лица.

Колко важни са местните избори на национално ниво? Ще променят ли те формата на управление и как ще повлияят ?

Тук става дума за избори град по град. Трудно е да кажем какво е загуба, щото има малки и големи градове. Не трябва да се надценяват резултатите от местните избори, но да не се и подценяват. ГЕРБ ще проверят до колко са успели да убедят гражданите в трансформацията на партията след отстраняването на Цветан Цветанов. Това е основният тест. Те не гонят победа на всяка цена на всички места. Те ще имат приоритетни райони.

 

 

- реклама -