Политологът Любомир Стефанов пред FN: Социалните протести са положителни за правителството, с тях то мери своята адекватност

Социалните протести на животновъди и майки на деца с увреждания имат положителен ефект върху управляващите. Това заяви в интервю за Flashnews политологът Любомир Стефанов. Според него омбудсманът е будното око на властта, а малкият коалиционен партньор няма да събори кабинета.

Социалните протести-на животновъдите и майка на деца с уврежданя могат ли да разклатят управляващите?

Техният ефект ще бъде по- скоро да предизвикат нежелани и непредвидени реформи от страна на правителството, а не да го разклатят.

Графикът на правителството е друг, но социалното напрежение го пренарежда. Когато избухват протести по търсени или нетърсени поводи, правителството трябва да реагира. С това се мери неговата адекватност.

То така доказва, че на сърце му е интереса на всички български граждани. тези протести имат положителен ефект. Не ги намирам за социални. А това, което се случва с животновъдите всеки ден разбираме къде е разковничето на проблема. Оказва се, че има много пропуски в кампанията за чумата, тепърва ще се разбира кой виновен и защо. При майките на деца с увреждания също има натрупвания на проблеми. Трябва обаче да се даде вниманието на тази група, която има нужда от специално отношение.

На фона на тези протести какво мислите за напрежението вътре в коалицията и в малкия коалиционен партньор- Обединените патриоти?

Стана обичайно да ставаме свидетели на тяхното надприказване дори не е комуникация. Надприказват се пред медиите.То буди насмешка и не мисля, че някой му обръща внимание. Наистина е парадоксално малки формации дори за мащаба на България да си общуват пред камерите и микрофоните. Тяхното участие във властта е търпяна необходимост. Според мен ако те вземаха на сериозно участието си във властта щяха да се държат на ниво. Превърнаха го в бурлеска, с която забавляват цялата държава, а искат от българските граждани да ги вземат на сериозно.

Има ли опасност от предсрочни избори?

Не. Няма такава, поне докато главният партньор в коалицията ГЕРБ не прецени, че момента е удачен за предсрочни избори. Към момента няма такава ситуация. Колкото и да смятаме, че малкият коалиционен партньор ще бутне коалицията, не, всичко зависи от ГЕРБ. Когато партията на Борисов реши, че стратегически е изгодно да отиде на нови избори ще предизвика предсрочни избори. А до тогава ще поддържа статуквото.

Заплаха ли е Мая Манолова и нейният рейтинг за управляващите?

Тя по-скоро е лоялен съюзник на управляващите с нещата, които прави. Тя държи управляващите будни. Поддържа едното око на изпълнителната власт широко отворено към акталните проблеми на българските граждани.

Какво политическо лято предвиждате?

Да видим накрая какви закони ще приеме НС. Очаквам да видя заиграване със злободневни теми като тези с животновъдите и чумата. За съжаления лятото може да предостави достатъчно възможности за политиците да оползотворят в кавички нещастието на хората в своя полза от „Аз казах, че това ще се случи“ до „Аз помогнах това да се случи“.

 

 

 

 

- реклама -