Политологът Любомир Стефанов пред FN: Предстои интересен местен вот, но без повишена избирателна активност

Остават 3 дни до изборите за местна власт. С какво кампанията тази година беше по-различна, ще има ли изненади? Разговор с политолога Любомир Стефанов.

С какво тази кампания за местните избори беше по-различна от други години?

Нямаше партизиране в тази кампания. Нямаше сблъсък по оста управляващи-опозиция. Очаквах по-голям заряд по темата за  30-тата годишнина от 10 ноември в България.

Откроиха ли се личностите, а не партиите?

Има откроени кандидати. У нас обаче малко са надпартийните кандидати. В България има феномен- искаме хем кандидатите да са надпартийни, хем партиите да носят отговорност. Трябва да минат изборите и да видим гражданите кого са припознали- дали партиен кандидат или независим.

Очаквате ли да има повишена избирателна активност?

Очаквам в София да има по-голяма активност, защото има интрига. В градовете и селата, където изборите изглеждат предрешени може и да няма повишена избирателна активност. Може и по-висока избирателна активност да има във Варна, Пловдив, Плевен и Велико Търново. Но прогнозата ми е,че  избирателната активност ще е под 55%.

Излезе интервю на Корнелия Нинова, в което казва, че ако не спечели техен кандидат ще гласува за всеки десен, само и само да не е досегашния кмет, демек срещу статуквото. Това може ли да се превърне в тенденция и хората да гласуват срещу статуквото?

Тази промяна на всяка цена е типичното говорене на БСП. В техните глави се въртят само революции и преврати. Нещата се случват по друга логика. Тяхното говорене гласуваме за всеки друг, но не и този на прекия ни опонент е окопна война. Нинова прави тактическа грешка. Това ще настрои избирателите й в София и навсякъде другаде. Не смятам, че електората на БСП би гласувал за десен кандидат. Спорно е трябва ли да се припознава Манолова за кандидат на БСП, защото ако беше така, партията щеше да я издигне още в началото.

Каква изненада може да очакваме в София? Очакването е балотаж-Фандъкова-Манолова. Но какво може да се счита за изненада?

Изненадата ще е в това кой ще е първи по резултат на първия тур. Може да е изненада и състава на общинския съвет, това е нещо за което не се говори. Един кмет без общински съвет, с който да говори е просто фигурант. Там очаквам да влязат хора, който да вършат работа и знаят за какво става дума.

 

 

- реклама -