Политологът Любомир Стефанов пред FN: Дали ще има предсрочни парламентарни избори през 2019 г. зависи от вота за евродепутати

Динамична политическа година очаква политологът Любомир Стефанов. Според него управляващите нямат алтернатива, а протестите у нас ще респектират курса на управление. Ето и още от политическите прогнози за 2019 година.

Каква политическа година да очакваме?

По-динамична година ни очаква, по-спокойна надали. Предизборната кампания вече започна за Европейски парламент. Предизборният щаб на ГЕРБ вече се събра. Нещата започват да добиват ясна посока и динамика.

Как ще се отразят протестите, които се подготвят от превозвачите в Брюксел, както и тези на българските „жълти жилетки“? Какво влияние ще окажат те върху политическата стабилност?

Има напрежение, въпреки, че управляващите нямат алтернатива в лицето на БСП. Има обаче недоверие към институциите. Протестите в Брюксел са дирижирани от Ангел Джамбазки. Те ще имат ефект, но не който им се иска на хората. Планът „Макрон“ е с давност от 2 години. И Джамбазки колкото и смело да застава зад исканията на превозвачите е взел участие в разглеждането на плана. В България протестите ще бъдат дисциплиниращи за управляващите.

Ще има ли ескалиране на напрежението между изпълнителната власт и президента?

За съжаление, да. Една седмица от новата година е изминала и сме в същите окопи като през 2018 година.Това се дължи на желанието на президента да бъде в центъра на властта, да бъде силен, въпреки че си има определени задължения в Конституцията. За съжаление България не е президентска република, а парламентарна.

Тук произтича и конфликта му с управляващите за закупуването на новите изтребители. Това е решение в приоритета само на изпълнителната власт и законодателната власт. Каквото и мнение да има президента да го запази за себе си. Той не е страна по въпроса. Ако той има мнение като бивш ръководител на ВВС, да го споделя в комисии и нас да не ни занимават публично с това. Обвиненията на президента показват желание за изпъкване и политизиране на проблем, който  далеч от политиката.

Ще има ли нови скандали между коалиционните партньори след като Валери Симеонов освободи вицепремиерския пост? Ще се разпадне ли коалицията?

Едва ли. Уроците вече са научени. Макар и не до край. Ще има напрежение и то по линията каква позиция ще вземат Обединените патриоти и дали ще са обединени на евроизборите през май. ГЕРБ засега не се месят във вътрешните работи на коалиционните си партньори. Това е правилно.

Ще има ли предсрочни избори?

Основният маркер ще са изборите за европейски парламент. Ако управляващата коалиция- малкият и големият партньор превъзмогнат взаимоотношенията помежду си ще издържат цял мандат. Ако обаче издържат ще устояват заедно и ще спечелят европейските избори. Така ще затвърдят позицията на на водещи политически актьори и легитимността си като управляващи. Ако изборите обаче бъдат на кантар, ГЕРБ ще поиска предсрочни избори. Най-добрият вариант за това ще бъде на есен с местните избори. Но това е хипотеза, която може да се изпълни чак като минат евроизборите.

 

 

 

 

- реклама -