Димитър Ганев
сн. БГНЕС

Политологът Димитър Ганев пред FN: Целта на вота е единствено БСП да се покажат като основната опозиция

Само два часа отделиха днес в Народното събрание за да дебатират по внесения от левицата вот на недоверие срещу правителството. Дискусията беше вяла, а в нея не участваха никакви министри, освен вицепремиера Томислав Дончев. БСП също не впрегнаха особени сили, въпреки желанието си да свалят кабинета.

На този фон навън пред парламента граждани протестираха със станалите вече традиционни искания за оставки на правителството и главния прокурор. Има ли реално смисъл от вота на недоверие, какви ходове имат управляващите да тушират недоволството на улицата и какъв ще е изхода от кризата – разговаряме с Димитър Ганев, политически анализатор от изследователски център „Тренд“.

сн. БГНЕС

Отговори ли днес динамиката на дебатите в парламента на енергията от протестите навън?

– Дебатите по принцип не са променяли никога предварително заетите позиции. Това не се случи и днес, няма да се случи и утре. Целта на този вот на недоверие – БСП да го използва като един парламентарен инструмент, за да нанесе удар на ГЕРБ и да покаже, че тя е основната опозиционна формация у нас. Така, че това е един напълно тактически ход. Крайният резултат на вота ще бъде такъв, какъвто е бил резултата от всеки един вот на недоверие през последните 30 години. Тоест, той просто няма да мине. Това обаче не означава, че няма да падне кабинета или нещо повече. Но, ако въобще се стигне до някаква оставка, предсрочни избори и т.н. те няма да бъдат свързани с вота на недоверие, а с волята на мнозинството да подаде оставка например.

Една много култова реплика се чу днес в пленарната зала? Върху мотивите се усеща „тежък дубайски парфюм“. Усеща ли се този аромат извън парламента?

– Аз не съм от хората, които ще твърдят, че протестите са платени. От самото начало основната група, която е на улицата и дава жизненост и виталност на този протест е либералната градска общност. Разбира се на улицата има всякакви хора. И да, вероятно Васил Божков подпомага по някакъв начин този протест, но вероятно в много малък мащаб.

Идеята ми беше дали извън парламента има усещането, че той подпомага вота на недоверие вътре в Народното събрание?

– Това означава Божков да успее да купи част от парламентарната група на ГЕРБ или на патриотите. Това не ми се вижда реалистично.

Не, по-скоро до колко има влияние в БСП, след като видяхме миналата седмица един запис с депутат от тяхната парламентарна група?

– От БСП така или иначе ще гласуват всички за вота на недоверие, така че ще видим…

сн. БГНЕС

Kaкви са вариантите за успокояване на напрежението?

– Вариант номер 1 е просто властта някак си да устои. Целта на обявения ремонт в кабинета е да тушира част от напрежението, но аз лично съм скептичен към това. Големите предизвикателства в протеста са най-общо две. Първото е сезона – август месец и как ще изглежда той в най-активния отпускарски сезон, до колко протеста ще остане хомогенен и до колко тази либералната градска общност няма да бъде разделена от някакви противоречия и скандали. Защото самия протест вече се промени и това се вижда ясно. Ако в началото там бяха и Нинова, и Манолова, президента слизаше и държеше някакви речи и беше възприет от хората, то днес Корнелия Нинова ако се яви там по-скоро ще бъде освиркана, Мая Манолова пък непрекъснато става жертва на някаква вербална агресия и подигравки. Президентът ако слезе отново, този път може да не бъде възприет така положително. Тоест протеста не е някакъв Отечествен фронт, а държи да се запази чист, без да бъде овладян от някакви партии. Но, това пък това крие риск да се капсулира и тази капсулация да намали неговия мащаб. Тогава той ще се превърне в един фонов протест какъвто беше този през 2013-2014 година.

Големият ремонт на кабинета, който бе анонсиран – до къде смятате, че може да стигне? При положение, че различни фигури от коалицията не спират да казват, че всички варианти са възможни. Конфигурация без Борисов начело реална ли е?

Реална е разбира се, но ми се струва по-малко вероятна. Със сигурност е било обсъждано да се подаде оставка, ГЕРБ да вземе повторно мандат от президента и да съставки нов кабинет, който да не е начело с Борисов. Другият вариант е да се направи наистина един мащабен ремонт на правителството, обаче оставайки с Борисов премиер. Тези три министерски оставки ще са твърде малко. Дали ще има оставки над това – струва ми се по-вероятно. Бойко Борисов много обича да е в ролята на изненадващ и ако каже само тези три оставки това не би изненадало никой. Но, един по-голям ремонт на кабинета ще предизвика много по-сериозен интерес. Така, че очаквам по-скоро един такъв сценарии. Смятам, че до края на седмицата ще разберем какво ще се случи…

- реклама -