Политолог: Вървим към серия предсрочни избори

„Продължаваме промяната“ успя да консолидира протестната енергия от 2020 г., която се пренесе през три избора, за да се стигне до изборите на 14 ноември – имаше алтернатива.

Днес няма алтернатива. Има малки партии, но те не мобилизират хората да гласуват.

Това каза политологът Светлин Тачев в „Денят на живо“ по Nova News.

„Вървим към серия от предсрочни избори, което ще е деструктивно и за избирателната активност, и за целия демократичен политически процес.

Тази апатия, която се натрупа в избирателите, ще доведе не само до недоверие към политическите формации и политиците,

а и до спадане на доверието в самите институции“, твърди политологът и вярва, че почти няма възможност да се създаде стабилно правителство, което да ни преведе през кризите.

Във връзка с желанието на Слави Трифонов за референдум за президентска република,

Тачев коментира, че това е много евтин удобен пиар трик, който удря по едно много чувствително място на българина – вечното желание за промяна:

„Няма място за този дебат, защото нямаме традиции в президентската република и не съм убеден, че самият Трифонов иска подобно нещо.

Това са клишета, мантри, които в последните 10 години се пускат в публичното пространство, за да привличат гласоподаватели.“

„Българинът иска промяна, но не знае как да се случи – няма механизми за това.

Такива мантри като президентска република, ВНС, нова конституция, намаляване на броя на депутатите – звучи хубаво, защото създават илюзия,

че се дава контрол за наказване на политиците, което обаче няма да промени ситуацията в страната“, смята Тачев.

 

- реклама -