Георги Киряков, коалиция, рефлекси, минало

Политолог: Новата коалиция показва рефлекси от миналото

Учудващото е, че ИТН опират до стари лица и стар начин на правене на политика, каза в интервю за БНР политологът Георги Киряков, който коментира скандала с назначенията на свързани с бившата „Държавна сигурност“ лица в екипа на министъра на външните работи Теодора Генчовска.

„Важното е, че те трябва да си намерят механизма да проверяват вътре, в собствената си партия и в рамки на коалицията, хората, които предлагат и назначават“, заяви Киряков.

Според него най-лошото е, че пак трябва се опира до едноличното решение на министър-председателя, което искахме да избегнем, защото вече сме го гледали, коментира Киряков в предаването „Преди всички“.

Политологът посочи още, че БСП не би била съгласна с лустрационен текст в коалиционното споразумение.

По думите му участието на БСП в коалицията ще бъде първият лакмус за способностите и на Кирил Петков и Асен Василев, и на ПП като партия дали ще се справят с решаването на този конфликт – „вътре в коалицията има фигури, има и партия, която не може да бъде определена напълно като част от идващата промяна“.

Относно линията на поведение на ИТН в рамките на коалицията Георги Киряков поясни, че „това отмъщение на ИТН може би датира от предишните два парламента“, а сега прилича на тип вътрешно-коалиционен реванш.

„Вие тогава ни цакахте с това, което ние направихме и предложихме, сега пък ние ще ви цакаме с това, което вие предлагате.“

Присъствието на съветници в отделните министерства, което да контролират работата на техните екипи според Киряков е „глупав рефлекс от управлението на предишните коалиции“, където на ниво заместник-министри е трябвало да се контролира дали се спазва основната линия.

„Само че обикновено тези хора не контролираха работата на министъра, а само контролираха схемите, по които се разпределяха финансови и властови ресурси. Абсолютно безполезно беше това назначаване по министерствата на квотен принцип на кадри от другите партии, участващи в коалицията.“

Политологът изтъкна, че има ясно разписани в Конституцията механизми за контрол.

В разпределението на ръководните позиции в парламентарните комисии Георги Киряков отново вижда рефлекс от миналото.

„Хората, които в момента упражняват властта, мнозинството в парламента, си представят, че са получили цялата власт от народа и трябва да разпределят сами вече оттук нататък порциите. Това е огромен проблем за демократизма и за заявките, които са дали тези хора, за нов начин на управление.“

- реклама -