Стойчо Стойчев протести Радев управление

Политолог: Да назначаваме правителства от улицата не е демокрация

Проблемът с корупцията е стар проблем, от 30 години се борим с мафията, нищо не налага сега да се реши този проблем, още повече че няма ясна алтернатива.

Тази теза изрази в интервю за БНР доц. Стойчо Стойчев, политолог и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Срещу искането за оставка на правителството стои разнопосочна амалгама от интереси, не само на политически, но и на бизнес субекти, посочи в анализа си Стойчо Стойчев.

Няма проблем с разнородните искания. Той е по-общо концептуален и засяга ролята на протеста въобще в една демократична държава. Когато свикнем да сваляме правителства с протести от улицата, това ни олекотява като граждани и ни дава фалшиво усещане, че нещата са поправими, „каквото и магаре да изберем“, подчерта Стойчев.

„Протестът е хубав инструмент, когато зад него стоят политики.

Генерално да назначаваме правителства и кабинети през улицата, това не е демокрация, това е друг вид управление“, смята Стойчев.

Политологът обърна внимание върху прерастването на конфликта Радев – Борисов от междуличностен в институционален.

„Обяви Прокуратурата за свърталище на мутри и мафиоти, които изпълняват само политически поръчки. Това е много сериозен удар. Отделно от това и ударът срещу ДПС беше немалък. Върна се в играта „Демократична България, но същевременно с това има нещо друго – това е голяма обида за Ахмед Доган, че някой се е изсипал там, 5 хиляди човека, някакви хора, правят панаири на прага му. В момента са се изправили на нокти един срещу друг основните играчи. Като че ли няма ясен победител от едни размествания, политически, на пластовете“, коментира Стойчо Стойчев.

Доц. Стойчев прогнозира, че ще има съпротива от хора, които се плашат от прекалено агресивното поведение на президента.

Корнелия Нинова е в ситуация да призовава от една страна за предсрочни избори в държавата, от друга – за нормалност в БСП и да не се прави преврат в партията. След отпадането на сериозните мерки се активират всички тлеещи, заспали конфликти, отбеляза Стойчев относно подновените разногласия в БСП.

В мътни води се ловят най-големите политически риби, затова и всякакви играчи са се мобилизирали до краен предел, изтъкна политологът.

За оставка на кабинета трябва да има много изострено социално напрежение. Сега се създава усещане за кризисност, без да има реално такава, подчерта доц. Стойчев и даде пример с опашките от желаещи да летуват в Гърция. „Границите са задръстени от хора, които искат да ходят в Гърция да летуват и да се създава усещане за кризисност, да се казва, че народът няма какво да яде, едва ли не, е малко пресилено.“

Ако сега правителството подаде оставка, това означава, че избори ще има точно в разгара на грипния сезон есента, напомни Стойчев.

- реклама -