Стефан Янев, грешки, пандемия, коронавирус, система, здраве

Политици спират кампании, искат оставки, a президентът да свика спешно консултации

Последно Радев свика КСНС на 16 август, когато партийните лидери и служебните министри обсъдиха миграционния натиск и икономическите мерки срещу пандемията.

Алтернативата е затваряне на държавата, обясни премиерът Стефан Янев

Недоволството на партиите срещу зелените сертификати продължава, расте и броят на желаещите оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Румен Радев да прекрати предизборната си кампания и спешно да свика Консултативен съвет по национална сигурност, а на него лидерите на партиите от 46-ия парламент заедно да решат какви да бъдат окончателните нови мерки срещу пандемията у нас.

Това предложение дойде от “Демократична България”, след като всички политически сили се обявиха против въвеждането на зелените сертификати, а още в сряда от ГЕРБ и БСП поискаха оставката на здравния министър.

“На съвета трябва да се одобри план за ясни, предвидими и общественоприемливи мерки за овладяване на COVID вълната. Той е необходим, за

да се изгради политически консенсус и партиите да загърбят популистките залитания

в предизборно време и всички заедно да постигнем работещи и общественоприемливи решения”, заявяват от ДБ.

Без еднозначен отговор обаче остана запитването ни до ГЕРБ дали биха участвали в КСНС. “Радев в продължание на 6 месеца показва всекидневно, че е неспособен повече да ръководи с каквито и да е средства страната. Месеци наред не свикваше КСНС. Така че всякакви действия на Радев оттук нататък са кризисен предизборен пиар”, казаха от партията пред “24 часа”.

Да се отменят зелените сертификати, докато не се ваксинират по-голям брой българи, искат от ГЕРБ, а дотогава предлагат връщане на зелените коридори и връщане на децата в училище.

Заради затварянето на училищата оставката на Стойчо Кацаров поиска и водачката на ДБ в 25-и МИР Елисавета Белобрадова, която влезе вместо Христо Иванов в лидерската битка в София срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

“Единствените граждани, които са лишени от права, са децата. Не знам как се случи така, че правилото, което целият свят спазва – “Затваряме децата последни”, се превърна в “Затваряме единствено децата”, написа тя във фейсбук.

Алтернативата на сертификатите е затваряне на държавата, обясни на специален брифинг в МС служебният премиер Стефан Янев.

“Направихме необходимото – да отложим по-строгите мерки в максимален период

Това, което в момента предприемаме като временна мярка, е провокирано от необходимостта да запазим стабилността на нашата здравна система”, обясни той.

Без недоволство, а с примирение “Продължаваме промяната” прекрати предизборната си кампания. Докато не се подобри епидемичната обстановка, Кирил Петков и Асен Василев слизат от автобуса, с който обикаляха страната. Ще се срещат с избирателите само онлайн.

Източник: 24 часа

 

- реклама -