Политико

Политико: Павлова и Захариева претендентки за нов еврокомисар

Новият български еврокомисар може би ще бъде посочен едва в началото на следващата година, но в България вече започна състезанието за престижния пост. Това съобщава европейското издание на американския сайт „Политико“, като се позовава на източници, „запознати с търсенето“ на кандидат.

Двете министърки в оставка с най-големи шансове за ЕК

Изданието цитира няколко имена на възможни кандидати – министрите в оставка на правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова, заместник управляващия директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова.
След като последните две отричат с тях да е говорено да се кандидатират за следващ български евромисар, „Политико“ смята, че битката ще бъде между двете дами от кабинета „Борисов“.

Допълва се, че разместването, предизвикано покрай оставката на досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева, е причинило главоболия на Жан-Клод Юнкер. Председателят на ЕК вече обяви, че досегашните отговорности на Георгиева ще бъдат поети от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

- реклама -