Политиката на входа на 50-тото Народно събрание: Реакциите на политиците

Политиката на входа на 50-тото Народно събрание: Реакциите на политиците. Вижте с какви намерения влязоха политиците в новия парламент и какви заявки направиха пред медиите.

Димитър Главчев: Очаквам Народното събрание да избере председател на парламента

Димитър Главчев
КАДЪР: БНТ

„Очаквам Народното събрание да не забуксува и да избере председател на парламента и бързо да избере редовно правителство“, призова Димитър Главчев на влизане в Народното събрание.

Румен Радев към депутатите: Държавата над партиите и съхранете мира

Живеем в смутно време е трябва да си даваме сметка, че този парламент има да решава много въпроси, но голямата мисия на всеки един от народните избраници е да съхрани мира, да гарантират сигурността на страната и на българските граждани в този сложна геополитическа обстановка и бушуваща война до границите ни.

Това заяви президентът Румен Радев на влизане в Народното събрание, където всеки момент ще започне тържественото откриване на новия мандат.С клетвата всеки един депутат се задължава да брани държавния, а не партийния интерес, да отстоява български, а не чужди интереси. Очаквам дневният ред на този НС да се диктува от интересите на държавата и на обществото.

Радев пожела успех на 50-ото НС – нека то да бъде по-добро от предишното.

Фандъкова: Днес депутатите ще покажат чуха ли хората на изборите

„Надеждата ми е останалите политически сили да са проявили отговорност. Надявам се да са чули хората по време на изборната кампания, които дадоха жълт картон на политиците.“ Това заяви бившият кмет на София Йорданка Фандъкова пред медии на влизане в Народното събрание преди минути.

Така тя коментира шансовеге да бъде избрана кандидатурата на Рая Назарян за председател на Народното събрание. Тя е достоен и качествен кандидат, категорична бе Фандъкова.

„Не виждам причина да не подкрепят такава стойностна кандидатура. Другите политически сили трябва да осъзнаят, че е време за работа и че хората очакват от нас резултати. Надявам се да ги чуят.“

„Нашата задача е да вършим работа. Хората очакват от политиците не да се харесват, а да постигат съгласие в името на държавата. Днес очаквам подкрепа за най-достойния кандидат за председател на НС. Рая Назарян има опита и експертизата“, допълни общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев. Бившият шеф на Столичния общински съвет при последни мандат на Фандъкова като кмет на София вече е депутат от Пловдив.

БСП няма да подкрепи Рая Назарян, ще номинира Драгомир Стойнев

Имаме решение, БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. Няма да подкрепим и Рая Назарян за председател на парламента. Това каза Георги Свиленски от левицата преди тържественото заседание за откриване на 50-ото Народно събрание, съобщи БНТ.

Според Свиленски, правителство все пак ще има и то ще е сформирано от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Свиленски потвърди, че Корнелия Нинова ще бъде част от ПГ на левицата. Той съобщи, че БСП ще номинира Драгомир Стойнев за председател на парламента.

Корнелия Нинова: Очаквам да има правителство между ГЕРБ, ДПС и ИТН

Очаквам да има правителство между ГЕРБ, ДПС и ИТН. БСП няма да подкрепи това правителство Това заяви пред журналисти Корнелия Нинова, която подаде оставка като лидер на БСП.

„Ще действам нормално, като напроден представител. Представлявам Благоевград. Ще сви върша работата там“, допълни тя.

Николай Денков: ГЕРБ винаги са искали да работят с ДПС

Няма да подкрепим Рая Назарян. ГЕРБ винаги са искали да работят с ДПС. Нека сега управляват. Това заяви акад. Николай Денков на влизане в Народното събрание.

„Предишното правителство падна, защото ГЕРБ и ДПС искаха да вземат полтическат авласт. Спечелиха я.“

„Ние два пъти успяхме да излъчим редовно правителство – единия път като първа политическа сила, а втория като втора. Явно може да се направи правителство, ако има политическо желание“, допълни той.

Христо Иванов: Ако има правителство, то ще бъде на споделената отвратителност

Няма условие нашата коалиция да подкрепи правителство на Бойко Борисов. Той взе решение да ни закара на тези избори. Той трябва да обясни защо заложи съдбата на България на желанията на Делян Пеевски. Ако излъчи правителство, ще е правителство на споделената отвратителност. Това заяви бившият съпредседател на коалицата „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Когато Бойко се опитва да прехвърля отговорността върху ПП-ДБ, имам само един въпрос – Имаше ли правителство? Имаше. Защо трябваше да го счупи? Сега се оказа насаме с Пеевски да се гърчи“, заяви още лидерът на „Да, България“, който единствен от коалицията ПП-ДБ подаде оставка заради изборните резултати.

Цончо Ганев: „Възраждане“ няма да подкрепи Рая Назарян

„Възраждане“ няма да подкрепи за председател на парламента Рая Назарян, нито който и да е кандидат, излъчен от друга политическа сила, заяви пред БНТ зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той заяви, че формацията ще обяви в пленарната зала свой кандидат за председател.

„Ние сме последователен и предвидим политически субект. Имаме си собствена кандидатура за председател на Народното събрание и, разбира се, ще се борим да наложим нашето име за председател. Така че няма вариант, при който да подкрепим не само кандидата на ГЕРБ, но когото и да е било“, посочи Ганев.

Според Ганев има опасност днес да не бъде избран председател на Народното събрание. Ако пък бъде избран председател днес, това би означавало, че правителството е ясно, допълни той.

Първият законопроект, който „Възраждане“ ще внесе в 50-ото Народно събрание ще бъдат промени в Изборния кодекс, които да ограничат броя на секциите за гласуване в чужбина и да заложат мерки срещу фиктивната регистрация на адреси.

Ганев допълни още, че като опозиционна сила „Възраждане“ е за нови парламентарни избори.

„Величие“ няма да подкрепи Назарян, ще предложи Юлиана Матеева за председател

„Величие“ няма да подкрепи Рая Назарян за председател на парламента, а ще предложи своя кандидатура – на проф. Юлиана Матеева. Това заяви депутатът от „Величие“ Виктория Василева.

Тя е адвокат, завършила специалност „Право“, ОКС „магистър“ в Юридическия факултет на Технически университет-Варна през 2001 г. Има докторска дисертация на тема „Правен режим на непълнолетни правонарушители“, научна специалност „Наказателно право“, ОНС „доктор“, присъдена от Висшата атестационна комисия.

Етиен Леви: Ще видите какво ще направи „Величие“, нека има съспенс

Ще видите в пленарната зала какво ще направи „Величие“, нека запазим съспенса. Така музикантът Етиен Леви, който влезе в политиката и за първи път ще е депутат от новата партия „Величие“, отговори на въпорса ще подкрепи ли тя кандидатурата за ГЕРБ за шеф на Народното събание Рая Назарян.

Подобен многозначителен коментар – изчакайте, ще видите, направи и строителят на новата партия Виктория Василева, която преди 3 години участва в създаването на ИТН и дори бе зам.-председател на НС от партията на Слави, а още по-назад в годините бе оргсекретар на младежкото СДС.

„Аз мисля, че нашето известно име е нашият конструктор – Господ. Той ни дава силите. Шоубизнесът е също сцена, тук е политическата сцена. Искрено вярвам, че 50-ото Народно събрание ще се увенчае с успех и гражданите на република България ще бъдат спокойни, че ще имат правителство и че някой мисли за всички“, заяви Етиен Леви на влизане в Народното събрание.

„Може да има сътрудничество само ако са близки нещата до нашата кауза“, допълни той. Повтори, че за него е най-важното всички български граждани да знаят, че някой мисли за тях.

„Това е дебют в политическия концерт и искрено се надявам това да се увенчае с успех“, каза още Леви.

Завърши, че очаква да има отношение от страна на „публиката“ на високо ниво като лични взаимоотношения между депутатите. Отказа да каже какво мисли за личността на Рая Назарян.

- реклама -