Кристалина

Politico: Кристалина Георгиева в конфликт на интереси за Световната банка

Шест месеца преди зам.-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева да обяви, че ще се връща в Световната банка, офисът й е договорил промени в начина, по който ЕС финансира нейния бивш и бъдещ работодател. Това твърди в. Politico, като се позовава на представители на ЕС и на документи, с които разполага.

Източник от ЕК, който има опит в споразумения между ЕС и организации за развитие, описва 17-процентната такса за служители на Световната банка като „безпрецедентна”. Според този източник е трудно да се определи дали новото споразумение със Световната банка ще струва по-скъпо на ЕС от предишното.

Председателката на комисията за бюджетен контрол към Европарламента Ингеборг Гресле посочва, че никога не е виждала толкова висока такса, изисквана от външна организация като Световната банка. „Няма оправдание за тези 17%”, казва Гресле. „Те са огромни, прекалено високи. На хората няма да им достига храна, защото ние харчим за администрирането на Световната банка”. 

По отношение на разпределението на такива средства регламентите на ЕС са ясни – нито една институция не трябва да бъде фаворизирана. Решението, одобрено от ЕК, засяга само вноски към Световната банка. Подобни споразумения с други институции не са сключвани. Споразумението с банката представлява прецедент, който други получатели на средства за развитие от ЕС може да се позоват.

На 14 септември бюджетният отдел на Георгиева предложи ревизия на финансовите регламенти на ЕС от 2002 година, която, сред другите промени, ще разубеди ЕС да провежда свои собствени одити на разходването на средствата от организации като Световната банка, когато вече е направена външна независима оценка, пише Politico.

В същото време, според предложението на Георгиева, ЕС ще бъде насърчен да не проучва прекалено получателите на донорско финансиране, ако това вече е било направено от други организации. Представители на ЕК изразяват загриженост, че това може да доведе до отпадане на някои проверки, които в момента извършва ЕС.

Предложените промени във финансовите регламенти трябва да бъдат финализирани до декември 2018 година. Гресле казва, че разчитането на външни одити и оценки „ще сбъдне старата мечта да се приема за дадено това, което други вършат и казват”. „Вече няма да проверяваме, а да се доверяваме”.

Малцина са еврокомисарите, които напълно разбират в какво се състоят промените в споразумението със Световната банка, което са одобрили, според петима представители на ЕС, запознати с преговорите.

В. Politico разполага с електронни писма, от които се вижда, че през пролетта офисът на Георгиева е притискал други департаменти в ЕС ускорено да одобрят новата формула за финансиране.

Екипът на Георгиева обосновал настояването си за одобрение по бързата процедура с това, че тя е потвърдила участието си в пролетните срещи във Вашингтон, провеждани от Световната банка и нейни партньорски организации, което се вижда от електронно писмо, изпратено от офиса по бюджета до други служби, участвали в консултациите.

За да спаси крайния срок, офисът по бюджета настоял другите служби да дадат одобрение по бързата процедура, което ограничава времето за вътрешни обсъждания до едва 2 дни, вместо обичайните 15.

От електронни писма до офиса на Георгиева се вижда, че някои служители на ЕК са се възпротивили на припряността и настояли пътуването на Георгиева до Вашингтон да бъде отложено. Комисарите одобряват предложението й на 12 април – навреме, за да може тя да отпътува за американската столица три дни по-късно, където слага подписа си под ревизираното споразумение заедно с вицепрезидента на Световната банка Аксел ван Тротсенбург.

В момента Европейската комисия е трети по големина донор на Световната банка за проекти, които институцията управлява. В периода 2012–2015 година ЕС е дал около 2 милиарда евро на Световната банка.

Представителят на Световната банка в ЕС Масимилиано Палучи посочва, че промените са в съответствие с настоящите споразумения на банката с други донори, и че и СБ, и ЕК имат грижата нито един проект да не надхвърля 7-процентния връх на разходи за управление. Според Световната банка таксата от 17% трябва да покрие разходи като пенсии и здравно осигуряване и няма да натовари сметката на ЕС. 

На 9 ноември ЕК се произнесе, че прехвърлянето на Георгиева в Световната банка не е конфликт на интереси. Становището е част от поверително решение, което не е огласено. ЕК обаче е поискала от „г-жа Георгиева да се въздържа до края на мандата си от всякакво участие в изготвяне на документи, свързани с отношенията между ЕК и Световната банка”. 

- реклама -