Catalonia's regional President Carles Puigdemont poses next to a pro-independence supporter with a Catalan Estelada flag showing the date for which the regional government called for a referendum on a split from Spain outside the Palau de la Generalitat, the regional government headquarters, in Barcelona, Spain, June 9, 2017. The flag reads "1 Oct, The Most Important Day In Our History" REUTERS/Albert Gea

Политическото самоубийство на Пучдемон- от журналист до лидер на Каталуния

Карлес Пучдемон, наричан от най-близките си Пигди, успя да извърши мисия, за която той вярваше, че е предопределен от малък, но за която бе нает по един невероятен начин.

На практика Пучдемон е непознат за мнозинството каталунци и е известен само в Жирона, където от журналист става кмет.

През 2016 г. бившият регионален премиер Артур Мас много внимателно избира Пучдемон за свой наследник, информира днес в електронното си издание испанският вестник „Мундо“.

За разлика от предшествениците си Пучдемон винаги е бил привърженик на независимостта.

За по-малко от две години от напълно непознат за испанците политик Карлес Пучдемон се превръща в човека, отправил най-сериозното предизвикателство за Мадрид от десетилетия, припомня ДПА.

Малцина биха предположили, че един ден той ще стане приемник на Артур Мас. Мас, също като Пучдемон, е представител на партията Демократична конвергенция на Каталуния (ДКК). Пучдемон го замества на поста, след като Мас е принуден от по-малкия си коалиционен партньор в управлението, извънсистемната партия „Кандидатура за народно единство“, да се оттегли.

По това време подкрепата за ДКК е придобила толкова ключово значение за каталунското управление, че Мас – който е начело на движението за независимост още от самото му начало, трябва да се отдръпне, за да бъде избегната криза.

Пучдемон, който силно вярва в независимостта, влиза в голямата политика с мисията да поведе Каталуния към независимост от Испания.

„Сега не е време за страхливци, нито за колебания. Време е да се нагърбим с отговорност“, каза той в речта си при встъпване в длъжност като регионален премиер на 10 януари 2016 година.

„Наясно съм, че започваме процес, който няма да е нито лек, нито спокоен. Ще трябва да сме смели, но не безразсъдни“, заявява той в онзи ден.

Година и девет месеца по-късно мнозина са на мнение, че Пучдемон наистина е действал безразсъдно и го обвиняват, че е довел каталунците до ръба на пропастта.

На 7 септември 54-годишният Пучдемон потвърди, че е верен на голямото си предизвикателство, насрочвайки референдум за независимост въпреки съпротивата и предупрежденията на испанския премиер Мариано Рахой.

На 1 октомври над 2 милиона каталунци гласуваха за отделяне от Испания на референдум, забранен от испанския конституционен съд и съпроводен с полицейски репресии.
По повод критиките към себе си Пучдемон казва, че би предпочел да се постигне споразумение с испанските власти за референдума. Той обаче остава непреклонен в отправеното предизвикателство.

„Ако свием знамената и се предадем, краят ще е лош“, каза Пучдемон преди референдума в интервю за испанския телевизионен канал „Ла Сеста“. „Волята да се гласува е непоколебима, трябва да действаме. Не извършваме престъпление.“

За разлика от Мас, който постепенно преминава от националистически позиции към поддръжник на независимостта, Пучдемон винаги е бил неин привърженик.

Макар от десетилетия да е член на партията на Мас, която сега се нарича Европейска демократична партия на Каталуния, той е членувал и в различни каталунски организации, подкрепящи независимостта.

ПучдемонПучдемон е бил начело на сдружението на каталунските общини за отделяне от Испания , което организира предишните, необвързващи референдуми за независимост.

Пучдемон е почитател на рок музиката и е доста активен в социалните мрежи, където пише почти ежедневно. Говори испански, каталунски, френски, английски и румънски, тъй като съпругата му Марчела Топор, която е 15 години по-млада от него, е родена в Румъния. Имат две дъщери.

От 25 януари 1983 г., когато е на 21-годишна възраст, Пучдемон сякаш живее втори живот, след като оцелява при тежка катастрофа. Получава наранявания по лицето и до ден днешен ги прикрива чрез характерната си прическа, станала предмет на много шеги, дори в неговата партия.

- реклама -