Политическите реакции след трагедията на „Струма“

Тежкият инцидент на магистрала „Струма“, при който загинаха над 40 човека, а 7 бяха откарани в „Пирогов“, предизвика силен отзвук от страна на политиците у нас.  Политическите реакции на властта събра  „Монитор“.

Румен Радев

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на своя колега Стево Пендаровски. В този тежък момент България и Република Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност. Десетките животи, които бяха загубени, са непрежалима загуба за нашите братски страни, е позицията на Румен Радев. Българският държавен глава призовава отговорните институции да установят причините, довели до тежкия пътнотранспортен инцидент.

Стефан Янев

„Това е една огромна и неописуема трагедия, която ни разтърси“, заяви министър-председателят Стефан Янев и  посочи, че българската държава реагира възможно най-бързо и предприе всички необходими действия за разследването на ужасния пътен инцидент. Янев подчерта, че държавните органи са мобилизирани. „Впоследствие внимателно трябва изведем правилните поуки от този трагичен инцидент, за да не допускаме занапред подобни трагедии“,каза той.

Атанас Пеканов

„Трудно се намират подходящи думи в подобен момент. Бих искал да поднеса дълбоки съболезнования на близките на жертвите от двете огромни трагедии в последните часове. Задачата на държавата сега е да се погрижим за оцелелите, да окажем съдействие и подкрепа на близките на починалите и да гарантираме обективно, бързо и качествено разследване. Поклон пред паметта на загиналите“, написа във Фейсбук пък служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов също е разговарял по телефона със македонския министър-председател Зоран Заев и му е изказал неговите съболезнования. „Вярвам, че компетентните институции своевременно ще установят причините за инцидента. Уверих го, че пострадалите, които са настанени в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, ще получат най-качествените медицински грижи“, пише той във Фейсбук.

Деница Сачева

Народният представител от „ГЕРБ-СДС“ Деница Сачева изказа съболезнования в личния си фейсбук профил.

„Искрени съболезнования на близките и семействата на хората, които загубиха живота си в последните 24 часа! Толкова много смърт е трудно да се понесе и осмисли – 9 възрастни от дом за стари хора, 12 деца и 34 техни близки от Северна Македония, 254 ковид болни. Ден, в който трябва да се стреснем колко е крехък човешкият живот и кои са истинските ценности. Особено децата – просто са непрежалими. Тепърва ще научаваме подробности, но нищо не може да върне времето назад. Най-важният урок, на който непрекъснато ни учи животът е, че преди всичко трябва да обичаме ближния и там е решението на всички беди. Безразличието към другите е в основата на всички нещастия.“

 

ГЕРБ за трагедията на „Струма“: Да не се правят внушения за проблеми с трасето (ВИДЕО)

Красимир Каракачанов

Ужасяващо, тежко и неразбираемо. Това написа лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по повод трагедията с 46 жертви на АМ „Струма“ тази нощ. Нямам думи, с които да изкажа тъгата и болката си от страшния инцидент на магистрала „Струма“ преди часове, пише във Фейсбук Каракачанов и напомня, че сред загиналите има и невръстни деца, които са си отишли от този свят по този жесток начин.“Наши братя и сестри от Македония“, посочва Каракачанов.

Мустафа Карадайъ

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изказа съболезнования по повод тежкия инцидент на АМ Струма.

„От името на Движението за права и свободи изказвам своите искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите в тежкия пътен инцидент на АМ „ Струма“. Загубата на живота на невинни хора и на деца е непреодолима, както за България, така и за братска Македония. Жертвите в този ужасяващ инцидент са непрежалими и не се делят според своята националност, религия или етнос. Движението за права и свободи настоява всички компетентни органи, ангажирани със случая да стигнат до истината за да бъдат предотвратени други подобни инциденти.“

Движението за права и свободи пожелава бързо възстановяване на пострадалите, много сила и борбен дух.

Слави Трифонов

Тази трагедия днес е неописуема. Всички сме хора – няма значение от каква националност и от каква религия сме. И от двете страни на границата думата БОЛКА звучи и се пише по един и същи начин. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов споменава и пожарът в старчески дом в село Рояк, където снощи загинаха 9 души.

„Страданието няма националност, религия и цвят на кожата. Всички сме хора“, пише още Трифонов.

Георги Свиленски

„Важно е управляващите, политиците и обществото да вземат правилните мерки, за да не се допускат подобни трагедии. Днес ще предложим да се направи пълен одит на цялата пътна инфраструктура. Това е нашето предложение, което ще направим на преговорите за правителство. Да, скъпо е, но трябва да се направи, защото човешките животи нямат цена”. Това заяви Георги Свиленски от БСП след трагедията.

Кирил Петков

С минута мълчание започнаха преговорите  за съставяне на правителство между „Продължаваме промяната“ и останалите партии – БСП, ИТН и ДБ. Предложението за отдаване на почит към загиналите на Струма“ дойде от Кирил Петков, който представлява ПП на работната среща по тема икономика. „Този инцидент показва, че е важно да сме здрави и всички политически дилеми не са толкова важни. Ще започнем с минута мълчание. Нашите сърца са с техните близки“, каза лидерът на „Продължаваме промяната“

- реклама -