Лаура Кьовеши оставка антикорупция

Политически трус в Румъния – президентът разглежда оставката мадам „Антикорупция“ – Лаура Кьовеши

Европейската комисия следи със загриженост събитията в Румъния, съобщава от ЕК.

Правосъдният министър поиска отстраняването на шефката на агенцията за борба с корупцията Лаура Кьовеши.

Президентът Клаус Йоханис заяви,че в мотивите за отстраняването ѝ „липсват яснота и основателност“. Министър Тудорел Тоадел обвинява Кьовеши в авторитарно поведение и нарушаване на конституцията.

Той представи доклад от 36 страници, в който критикува остро ръководството на антикорупционната прокуратура, като посочва, че то е изключително авторитарно, меси се в делата и опитва да постигне присъди “на всяка цена”, съобщиха румънските медии.

Министърът твърди, че Кьовеши е нарушила конституцията и е навредила на имиджа на страната в чужбина. 44-годишната юристка ръководи румънската Национална дирекция за борба с корупцията и е сред най-популярните личности в северната ни съседка.

Самата Лаура Кьовеши заяви, че “ще следва законовата процедура и ще отговори на всички твърдения”. В. “Адевърул” пише, че исканата оставка е последният шанс на управляващите социалдемократи да се отърват от Кьовеши. Срещу техния лидер Ливиу Драгня текат няколко разследвания, сред които и за източване на еврофондове.

- реклама -