Политическата жега в ЕС се увеличава, новите евродепутати с първо заседание днес

Новоизбраният Европейски парламент се събира днес в Страсбург на първото си заседание. Утре ще бъде избран председател на ЕП. Ако в следващите часове бъде избран следващ председател на Европейската комисия, предложението може да бъде гласувано от евродепутатите още в четвъртък.

Първото заседание на новоизбрания ЕП днес ще бъде ръководено от досегашния председател Антонио Таяни. Днес ще бъдат назначени отговорници за насроченото утре гласуване.

Предвижда се гласуването за председател на ЕП да бъде тайно и с бюлетини. Всеки от кандидатите ще има по пет минути за изказване пред своите колеги. Изборът може да приключи с първия кръг на гласуване, ако някой от издигнатите получи повече от половината гласове. В противен случай гласуването продължава до три кръга. Между първото и второто, и между второто и третото гласуване могат да бъдат издигани още кандидати.

Ако и след третия кръг няма ясен победител, в четвърти кръг ще бъде гласувано само за онези двама кандидати, получили най-голяма подкрепа. С четвъртото гласуване председателят бива определен с мнозинство.

Изборът на председател ще бъде последван от определянето на 14 негови заместници и петима квестори на ЕП. Също за утре е насрочено гласуване на състава на парламентарните комисии.

- реклама -