Политическа жега: Реакциите до сега (Обновява се)

Политическа жега: Реакциите до сега – силни страсти, остри думи и дори спречкване между депутатите. Така преминава досега последният (засега) парламентарен ден за депутатите тази седмица. Какви бяха политическите изказвания досега и какво ще се случи иоще през деня, следете тук:

Митева: Натискът върху депутати от ИТН продължава

Натискът върху депутати от „Има такъв народ“ продължава. Това стана ясно от думи на Ива Митева на влиза в сградата на Народното събрание.

„Не е допустимо да се изпращат SMS-и

и да се звъни от министър-председателя на наши депутати. Най-малко може да го прави някой друг. Не знам в какви времена живеем, но разбирам, че се опитват да ги обработват. Това ще бъде до вота, когато и да се проведе той и до гласуването в сряда или четвъртък. Ще видим как ще гласуват колегите и дали някой се е поддал. Говори се, че ще има колеги, които ще се обърнат. Надявам се да няма такива”, каза тя, цитирана от NOVA.

Запитана дали от ИТН ще имат номинация за председател на НС, Митева отговори, че до колкото знае към момента нямат такава.

„Ситуацията е изключително сложна и

трудна и който и да бъде председател, ще му бъде изключително трудно. Това е най-трудното положение, в което може да бъде човек, защото трябва да стои срещу 239 човека и да се съобразяваш с всеки един от тях”, коментира тя.

„Има процедури и ред, които трябва да спазваме. Нека да не настройваме хората едни срещу друг. Днес чух, че съм мафия, чувам, че сме мафия. Аз доказателства за това не виждам. Не чувам имена на мафията. Нека да ги кажат, нека ги покажат и извадят доказателства. Ако сме мафия искам да питам коалиционните ни партньори защо не го казаха досега? Защо не изнесоха документите а сега го говорят? Много странно“, добави Ива Митева.

Никой в ГЕРБ няма да прави договорки с Кирил Петков. Това не е възможно, забравете го.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков пред NOVA.

„Тактическият интерес на ГЕРБ беше и е

това правителство да продължи да управлява,

защото за акъл се плаща и трябваше да се види до дъно невъзможността на тези хора да управляват страната. Това е партийната сметка. Държавническата е това правителство да си ходи възможно най-бързо”, каза още той. Според депутата не опозицията сваля правителството, а то само сваля себе си.

„Нали нямаме съмнение, че в едно семейство, което на петия месец се развежда, виновни са и двете страни”, запита Чолаков. Той е категоричен, че Кирил Петков и Асен Василев са направили една „невъзможна коалиция.

„Тя в момента направи невъзможното,

за да обедини невъзможно и политическите сили в усилието да сваля правителството”, коментира Радомир Чолаков.

„Това, че ГЕРБ е неприемлив партньор беше една мантра, която се завъртя в публичното пространство и която се върти в главите на няколко души. Броих ги. Tова са 9 души, които създават тази истерия и напрежение. Не говорим за някакво мнозинство или обединение срещу ГЕРБ. Всички колеги от всички политически сили са наясно, че ние сме стабилизиращ фактор в парламента и държавата”, посочи още той.

„Вчера някой колега отбеляза, че в италианския парламент

са направени три различни правителства с 3 различни конфигурации в един парламент. Това тук не е възможно да стане. На ДБ и ПП като не им хареса парламентът, те казват – народът е тъп, дайте да разпуснем парламента и да накараме хората да гласуват. Те упорито три поредни парламента не разбират какво казва народът, а именно – това са партиите, които влизат и те трябва да направят обединение. Не могат да се правят безпринципни правителства”, категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

Запитан какво би следвало след вота на недоверие и при евентуална оставка на правителството, той отговори: „В парламентарно представените сили в момента тече процес на осмисляне. Правителство в този парламент не е невъзможно”.

„Кирил Петков загуби коалиционния си партньор.

На ИТН нервите им не им издържаха. Те ви го казаха 100 пъти. По техните думи те са били унижавани и мачкани и в някакъв момент не издържаха”, отбеляза Чолаков.

Относно това кого биха подкрепили за председател на Народното събрание след отстраняването на Никола Минчев, той посочи: „В момента НС трябва формално да излъчи председател, за да има парламентът такъв, но този председател няма да има работа за повече от 2-3 седмици. Моята политическа логика е, че ако ИТН издигнат кандидат за председател на НС, аз лично, бих го подкрепил.

Какво ще реши ПГ е друг въпрос, споделям личното си мнение”.

На въпрос защо от партията бързат с вота на недоверие, той отговори: „Защото ПП пазаруват в момента народни представители. Това е нечувана политическа корупция. Такова нещо не се е случвало. Те го казаха. Един млад колега в Сара Загора каза „да, ние ще пазаруваме депутати”.

БСП е готова за избори, България не е. Това заяви депутатът от БСП Филип Попов пред NOVA NEWS.

„Избори на есен означава безвремие, хаос, липса на бюджет за следващата година. Означава изключително тежка криза”, каза депутатът.

„Имаме решение на Националния съвет на БСП,

че подкрепяме това правителство, част сме от тази коалиция, предвидим партньор сме, искаме стабилност в България. Искаме България да бъде изведена през тази политическа, икономическа и социална криза, в която се намира и целият свят. БСП винаги сме били отговорна партия и сме поставяли интересите на гражданите над партийните”, каза още Попов.

По думите му в БСП не са обсъждали номинация

за председател на НС. Предстоят обаче разговори по въпроса между трите партии в коалицията.

Относно твърдения, че може да бъде предложена Ива Митева, Филип Попов каза: „Не сме обсъждали този вариант. Все още няма никакви номинации. Ние сме заявили своята подкрепа за Никола Минчев и позицията ни остава непроменена”.

„Продължаваме Промяната“ няма да бави процедурата за избор на нов председател на парламента – това заяви в ефира на NOVA временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание (НС) Мирослав Иванов. Той уточни, че съгласно Правилника на НС избор на нов председател

може да се проведе в 14-дневен срок.

„Не възнамерявам да се възползвам максимално от възможността да остана начело на НС и мисля още идната седмица да задвижим тази процедура и да я приключим“, допълни Иванов.

На въпрос дали от „Продължаваме Промяната“ ще предприемат тактика да не издигат кандидатура за председател на НС, Мирослав Иванов отговори, че „парламентарната практика е такава – мнозинството предлага, защото знае, че председателят им ще бъде избран. То се видя вчера – ИТН, заедно с ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“ –

те ще предложат председател.

Според Иванов, вчерашният протест след отстраняването на Никола Минчев от поста председател на НС, е бил напълно спонтанен.

„Той беше израз на гражданското недоволство срещу политическото лицемерие и цинизъм, които се случиха. Нямаше никакви обективни аргументи за искането на оставката на Минчев. Той се справяше прекрасно със своята работа“, каза Мирослав Иванов.

По думите му, в интерес на българските граждани е,

ако вотът на недоверие успее, от „Продължаваме Промяната“ да опитат да съставят правителство. „Противното означава правителство на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, посочи Иванов.

Той добави, че „България няма нужда от нова политическа криза. За съжаление, опозицията работи за дестабилизация на държавата и ИТН я подкрепя, което е изключително тъжно“.

„Възраждане“: Изказването на

Явор Божанков е литературен анализ

„За мен е изключително странно, че колегата Божанков е коментирал странни гласувания според него, предвид странната коалиция, в която БСП участва с „Демократична България.”

Така депутатът от „Възраждане“ Искра Михайлова коментира пред NOVA NEWS думите на колегата си от БСП в пленарна зала днес, че в четвъртък хората са видели как „Възраждане“ гласува с ДПС. След тази реплика възникна напрежение и

се стигна до физически контакт между депутати.

„Изказването на Явор Божанков, който прави литературен анализи, не смятам, че вълнува българските граждани“, добави Михайлова. Тя обясни, че когато има гласуване в НС се очаква, че всяка парламентарна група би следвало да гласува така, както смята, че е правоилно да се направи.

„А не да се правят елементарни внушения кой с кого е събран“, подчерта депутатът.

Хамид Хамид: Един човек крещеше на

колегата Халил Летифов „боклук“

Стана някаква суматоха, отидох да видя какво става и видях един човек да крещи на колегата Халил Летифов „боклук“. Това каза пред журналисти народният представител от ДПС Хамид Хамид по повод сблъсъка в залата на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

„Знаете, колегата е с патерици, отидох да видя какво става.

Стана суматоха. Зад мен г-н Ананиев ме задърпа за сакото и крещеше нещо в ухото ми. Обърнах се, леко го побутнах – той театрално се хвърли назад и, знаем, той е свикнал да се търкаля по коридори из парламента, така че нищо друго не е станало“, обясни той. Какво е крещял Настимир Ананиев в ухото му Хамид заяви,

че не знае, тъй като „там нищо не се чуваше“.

„Беше се изнервил нещо и аз се обърнах и го побутнах да се измести, а не да го съборя или ударя, но той театрално се хвърли назад върху колегите си“, каза още той.

Това заяви в студиото на NOVA депутатът от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков в отговор на въпрос има ли надежда за разширена подкрепа за оцеляване на кабинета.По думите му в момента Слави Трифонов проправя законодателния път, по който мафията ще се завърне във властта.

„Защото Трифонов беше натоварен с надеждите на десетки хиляди протестиращи. Това правителство е резултат от онези протести. Дойдохме с един ясен мандат – да свалим ГЕРБ и техния модел от власт“, посочи още депутатът.

Божанков коментира и протеста в подкрепа

на Никола Минчев пред парламента.

„Хората се събраха съвсем спонтанно. Честно казано бяхме малко отчаяни. До вчера, когато тази гражданска енергия се събуди. Когато хората дойдоха и ни подкрепиха. Надявам се да не го направят само веднъж, а всеки ден“, отбеляза той.

„Надявам се, че все още има време Тошко Йорданов и неговите народни представители да осмислят какво причиняват на държавата си и каква страна заемат. Както и това как ще бъдат запомнени от историята, ако не вземат правилното решение. А те все още имат време да го направят“, допълни Божанков.

В отговор на въпрос какво ще прави коалицията,

ако правителството падне, той беше категоричен, че не се мисли за подобна хипотеза.

„Фокусирани сме изцяло да запазим правителството и да приемем бюджета. Защото и семействата, и възрастните хора са под огромен натиск и те искат актуализация веднага. Тя е необходима и тя трябва да се случи сега“.

Божанков подчерта, че при евентуално ново завъртане на парламентарната рулетка и опит за съставяне на нов кабинет, ще се търси мандат единствено с партиите, с които са в момента.

„С народните представители на ИТН.

Очевидно е, че Слави Трифонов вече е далеч от реалността,

но ако трябва да променим нашата програма и да си поставим конкретни цели до зимата, защото ни очаква тежка зима. Ние сме готови да го направим. Но с тези хора, с които работихме и до момента“.

„Може би е грешка, че отписвам така Трифонов. Всеки има право да се извини и да се върне. Да съжали. Не знам дали той има сили да го направи обаче. Дали егото му ще му позволи. Но България е по-голямата от всички“, подчерта той.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено