Полина Стойкова пред FN: Има ръст с 30% на сделките с ваканционните имоти у нас

30 % скок на сделките с имоти в планинските курорти и селските райони, отчитат брокери. Една от причините е пандемията от коронавирус.

Защо българинът вече търси имоти извън големия град. Разговор с Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

 

Полина Стойкова MRICS е Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES и ръководител отдел „Анализи и прогнози“.

Тя се присъединява към компанията още в самото начало, а по-късно става и съдружник.

Постът Изпълнителен директор заема в продължение вече на повече от 10 години – от края на 2008 г.

Назначението й по това време съвпада с началото на глобалната финансова и икономическа криза, през която BULGARIAN PROPERTIES успя да премине успешно и към момента е една от най-уважаваните и добре позиционирани имотни компании.

Какво се случва с пазара на имоти след пандемията?

Има интерес към селските и ваканционните имоти. Особено отчетливо това се забеляза след разхлабването на мерките във връзка с извънредното положение и връщането на възможността на хората да пътуват в страната. С 30% нарастна търсенето на такива имоти спрямо същия период на 2019 г..

Има засилен интерес към селските имоти, заедно с това се увеличи и търсенето на ваканционни имоти в планинските и морски курорти. Оказа се, че с времето планинските курорти привличат по-голям интерес. Тези, които търсят къща искат селска, а тези, които търсят апартамент купуват във планински курорт в Боровец, Пампорово и Банско.

В кои райони се търси селски имот?

Традиционно се търси къща в селата около София. Интерес има и в селата около Пловдив и Стара Загора. Около Варна и Бургас също, Велико Търново е интересен район, Троян, Априлци и Елена също. Голяма част от къщите, които се продадоха последните месеци бяха в добро състояние, готови за ползване.

На какви цени се сключват сделките?

За селските къщи цената е в зависимост от състоянието им. Има по 10 хиляди евро има и по 100 хиляди евро.

Готово направена къща ли предпочитат, или такава по-евтина, но за реставриране?

Предпочитат готова направена, веднага да се нанесат. На пазара се предлагаха запазени и хубави къщи, с намалени цени. Да вложиш пари в ремонт излиза по-скъпо, отколкото да е готово направена.

За собствено жилище ли купуват имоти или за инвестиция и пускане под наем?

Основно за собствено. При апартаментите в големите комплекси допълнителен стимул е даването под наем, защото то покрива разходите по поддръжката, а и да останат на малка печалба.

В курортите какви са цените?

Боровец е най-скъпия курорт. Там квадратен метър стига до 750 евро. В Банско и Пампорово цените са по-ниски. В Банско може да се намери и на 400-450 евро на квадратен метър.

Защо се предпочитат планинските курорти за инвестиция, а не морските?

Курортите са близко до София. Особено Боровец е до София. Планинските курорти предлагат по-голяма алтернатива. Целогодишно се използват за туризъм- зимата има ски, лятото имат басейни и планирани разходки.

Има ли разпродажба на имоти от чужденци заради пандемията и невъзможността да пътуват на почивка у нас?

Чужденците продават имоти отдавна у нас. Руснаците, които купуват у нас имоти, пътуват и сега. Те нямат ограничение. Не се продават масово имоти от чужденци. Те не продават заради пандемията. Руснаците започнаха цялостно да се изтеглят още 2014-2015 г. от пазара на жилища.

 

- реклама -