Джок Полфрийман

Полфрийман излезе на свобода: Не се страхувам за живота си, имам доверие на българите – ВИДЕО

Джок Полфрийман беше освободен от дома за настаняване на мигранти в Бусманци около 19:15 часа тази вечер.

Той ще трябва всяка седмица да се явява в Районно управление в столицата. При напускането на общежитието австралиеца заяви, че няма представа къде ще отиде сега, ще търси подслон при приятели. Полфрийман не се страхува за живота си, защото имал пълно доверие на българските граждани „да го пазят“.

„Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който ме е пазил досега. За 12 години всички, които са ме защитавали са българи. Имам голямо доверие на хората тук.“

Австралиецът заяви, че недоумява, защо полиция е взела паспорта му и бе категоричен, че няма никакво намерение да напуска България. „Това беше малко странно. Може би час преди да бъда освободен, дойдоха 40 полицаи. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв началник ми каза, че нямам право на паспорт. До колкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е нелепо обяснението, че ме спират да напускам страната, защото ако опитам да го използвам на летище София ще има индикации, че имам забрана. Нелепо е обяснението ,че ми вземат паспорта, за да не напускам страната”, каза още той.

Полфрийман посочи, че у нас би се занимавал с организацията си за затворниците, чийто председател е. Би основал нейно седалище в София. В момента не знаел къде ще отиде, заповедта му за напускане на страната била издадена от директора на дирекция „Миграция“ през 2011 година с влизането в сила на присъдата му за убийство на студента Андрей Монов.

Относно обиска по-рано днес, при който беше иззет паспорта на Полфрийман, директорът на Дирекция „Миграция“ към МВР Николай Николов обясни, че това е стандартна практика за обиск на дома за настаняване на бежанци.

У Полфрийман са намерени четири мобилни телефона.

Единият от тях е бил с камера, което е напълно забранено на територията на дома

Веднага след като е открит, чужденеца сам е счупил телефона. Вчера българската страна е уведомена от посолството на Австралия, че Полфрийман е получил документа си за самоличност.

След като МВР разбрали, че паспортът му е предаден, му е поискано да го предаде доброволно. Той обаче отказал, затова се наложило да му бъде отнет принудително при обиска. Тъй като австралиецът е осъден на 20 г. за убийство, но е пуснат предсрочно, има забрана да напуска България, процедурата по експулсирането му е спряна. Николов увери, че паспортът на Полфрийман ще му бъде върнат тогава, когато има влязло в сила съдебно решение.

„Според мен тази забрана е отпаднала с приключване на присъдата“, каза австралиецът. Той посочи, че срещу освобождаването му имало два протеста, но те били политически – от ВМРО и „Атака“. „Не съм правил опит за бягство“, отговори той на въпрос журналисти. Полфрийман има наказание именно за такова провинение, докато е лежал в Софийския затвор. „Ако бях опитал да бягам, то това е престъпление, а аз не съм съден за подобно нещо“, добави Полфрийман. Той посочи, че въпросното „бягство“ било описано в доклад на надзирател. В него той можел да напише, че е видял и НЛО в двора на затвора, каза с усмивка чужденецът.

Ще платя кръвнината, категоричен бе Полфрийман.

Добави, че имал паспорт още от първия ден, в който го пуснали от затвора и никой от МВР не му го поискал, но разбирал защо му го вземат, тъй като системата на летището би показала, че той има забрана за напускане на страната, ако опита да излети за Австралия. „Няма да опитам да бягам, бил съм три пъти в отпуска и съм се разхождал из софийските улици“, каза осъденият за убийство мъж. Той допълни, че е счупил мобилния телефон с камера, който е имал в Бусманци, тъй като всеки има право на личен живот и не е искал съдържанието му да стане достояние на надзирателите в затвора.

- реклама -