Полезно: Как да възстановите данъците си, ако сте работили в чужбина? (Стъпките)

Как да възстановите данъците си, ако сте работили в чужбина? Темата за данъците остава трудна и неразбираема за много хора, но когато става въпрос за възможност да се получи сериозна сума пари, си струва да се обърне повече внимание и да се проучат процедурите.

На практика всеки човек,

който работи или е работил в чужбина

през последните 4-5 години, има право да възстанови надвнесения данък върху дохода си. А сега е най-добрият момент за подаване на заявление за това. Според специалисти от фирма за връщане на данъци в Европа, близо 40% от българите не са потърсили парите си, най-вече защото не са запознати с тази възможност. Може да се кандидатства за детски надбавки, връщане на надвнесени данъци, изплащане на неизползвана годишна отпуска, здравно осигуряване – единственото условие е човекът да е работил и да е плащал данъците си.

Съществуват и

множество неверни слухове,

които допълнително объркват и разколебават работещите в чужбина. Важно е да знаят, че възстановяването на данъка върху доходите им се полага по закон и по никакъв начин не ги лишава от пенсия, обезщетения и други социални облаги. В същия момент експертите споделят, че средната сума, която се възстановява, е около 800 евро.

Какви са сроковете и какво съветват специалистите?

Сега е точният момент за попълване и подаване на данъчна декларация. В някои страни срокът за нея е до края на месец април. След попълването ѝ може да се кандидатства за различни помощи (като детски надбавки) и

връщане на надвнесени данъци.

„Съветваме всички хора, които работят в чужбина, да са много изрядни по отношение на данъците в страната, в която работят, тъй като глобите са много солидни“, споделя Росен Ковачев, управител на фирмата за България.

„След края на финансовата година и след като е приключил работа, всеки човек е длъжен

да подаде данъчна декларация.

Ако не сте подали декларация за 2021 г., сега е моментът да го направите. Повечето чуждестранни инспекторати започват да разглеждат документи и да връщат надвнесени данъци от март месец. Колкото по-рано подадете данъчната си декларация, толкова по-бързо можете да си върнете част от парите обратно“, допълва той.

Мигрантите могат да кандидатстват

за възстановяване на данъци 4-5 години назад. Това означава, че сега е последният момент, в който може да се кандидатства за обезщетения за работа в чужбина през 2017 година.

Каква сума можете да си възстановите?

Сумата, която се възстановява, зависи от множество фактори, като средно тя е 804 евро. Ако доходите ви са под облагаемия минимум за съответната страна, може дори да си върнете всички данъци.

Как да преминете процедурата?

Всеки може да подаде документите към данъчните институции в съответната страна лично или чрез посредническа фирма за възстановяване на данъци.
„Като говорим за срокове, от февруари работодателите започват да изпращат формуляри, които са ви необходими при подаване на данъчна декларация“, споделя още Росен Ковачев. „В страни като Австрия и Холандия срокът за това е до април, но в САЩ работодателите са задължени да изпратят документите до края на февруари. Ако не ги получите, можете сами да ги изискате.

- реклама -