Втори шанс: Как да сварим яйца за Великден, без да се счупят?

За да изпълните мисия варене на яйца успешно, използваме различни трикове.

Тези хитринки сме научили от нашите майки и баби.

За да сварим здрави яйца, които после ще обагрим в различни цветове,

за да е пълна и красива трапезата ни за най-светлия християнски празник.

Един от триковете е да купим айцата ден-два преди да ги боядисаме.

Защото пресните айца има по-голяма вероятност да ги счупим, когато ги варим.

Другият номер е да извадим айцата час-два преди да ги сварим.

И да престоят в стаята, за да се изравни температурата.

След това може да ги сложим в малко по-топла вода на котлона, без риск да се счупят или напукат.

След като поставим айцата в тендежара, трябва да ги залеем със студена вода.

Тя трябва да покрива околосантиметър над повърхността на яйцата.

Директното поставяне на айцата от хладилника в тенжерата с топла вода, в повечето случаи причинява спукване.

Другият начин да имате повецче здрави айца, да не претъпкваме съда с яйца,

преди да ги варим.

Освен това яйцата трябва да се поставят внимателно в съда за варене, без да ги пускавмеотвисоко или рязко.

При варенето в тендежара непременно оставете разстояние между тях, не ги претъпквайте.

Също така е добре съдът да не е прекалено голям.

Най-доблрото превантивно средство против напукване на кокошия продукт е оцетът.

Слагат се няколко супени лъжици от него в тенджерата, предо водата да е завряла.

Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако някое от яйцата се счупи.

При варенето е добре да се варят при умерена температура, за да не „подскачат” и да не се напукат.

Може да използвате и трикът с безопасната игла.

При него едната страна на яйцето, където е въздуха, да се пробие с острото на иглата.

Перфектно сварените яйца се варят между 4 и 6 минути.

Източник: topactualno
- реклама -