парно, ток, поскъпване, КЕВР, газ, цени

Полезно: Как да изчислим сметките за отопление през зимата

Как ще изчисляваме сметките си за отопление през зимата?

Експерти пресмятат, че намалявайки температурата дори само с 1 градус – сметките ни падат с около 6 на сто. Над 90% от сградите у нас обаче не са енергоефективни.

Европа също се готви за студена зима, високи сметки за отопление и разбира се – пестене.

Например – в Германия от днес минималната препоръчителна температура за отопление през зимата пада с 1 градус до 19. А у нас с малко по-ниски сметки за отопление ще са сградите, които са енергийно ефективни.

Едва 9% от сградите у нас са енергийно ефективни.

Топлоизолацията намалява разходите за отопление от 2 до 3 пъти, изчисляват експерти. Колкото до това как да задържим повече топлина в дома си, експертите насочват вниманието ни първо към прозорците.

“Дограмата е най-слабата част от нашата сграда топлотехнически – през нея влиза най-много студ на единица пространство”, обясни в ефира на NOVA Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност.

За да си спестим тежък ремонт и разходи, може да сменим само стъклопакета на съществуващата дограма.

Така, потребители споделят, че няма нужда да се минава от парно на ток. А това, което правят е да намалят радиатора си.

Такива малки промени могат да повлияят на сметките ни с около 10-15% надолу, сочат изчисленията на специалистите.

“Подмяната на старите крушки със съвременни LED осветителни тела също е решение, което не трябва да се пропуска – ако за една крушка ефектът е малък, за 10 години за всички крушки в апартамента стигаме до сума, която дава някаква разлика”, обясни още Цанев.

- реклама -